Ondervrager van kindermoordenaar Dutroux: "Door zijn verspreking wist ik dat hij ook Julie en Mélissa had ontvoerd"

Het is vandaag 25 jaar geleden dat Marc Dutroux, zijn vrouw Michelle Martin en kompaan Michel Lelièvre zijn opgepakt, na de verdwijning van de toen 14-jarige Laetitia Delhez in Bertrix. Speurder Michel Demoulin kreeg de opdracht om Marc Dutroux te ondervragen. Hij won het vertrouwen van de psychopaat en dat leidde tot een doorbraak in de zaak die een schokgolf door ons land joeg. 

Op 9 augustus 1996 verdwijnt de 14-jarige Laetitia Delhez in Bertrix. Ze ging die dag naar het zwembad, maar keert niet terug naar huis. De politie wordt verwittigd en speurder Michel Demoulin wordt mee op de zaak gezet. Er zijn aanvankelijk weinig aanknopingspunten, vertelt hij. Tot 2 getuigen melden dat ze een witte bestelwagen hebben gezien in de buurt van het zwembad. De getuigen hebben ook een deel van de nummerplaat onthouden. 

Het voertuig blijkt eigendom te zijn van een man die in 1989 al was veroordeeld voor ontvoering en verkrachting van minderjarigen: Marc Dutroux. Er wordt een politie-operatie voorbereid en op 13 augustus vallen de speurders binnen in de verschillende huizen van Dutroux. Onder meer in Marcinelle bij Charleroi. 3 verdachten worden gearresteerd: Marc Dutroux, zijn toenmalige vrouw Michelle Martin en kompaan Michel Lelièvre. 

En daar kruisen de wegen van Dutroux en Demoulin elkaar voor het eerst. Demoulin had bij de BOB ervaring opgedaan in zware dossiers, en dus kwam men hem vragen of hij Dutroux wilde ondervragen. Hij zou er ook in slagen om hem bekentenissen te laten afleggen. Maar zover was het nog niet.

Toen Michel Demoulin op 13 augustus 1996 de vraag kreeg om ene Marc Dutroux te ondervragen, had hij nog geen idee waar hij aan begon. Bekijk zijn verhaal hier:

Videospeler inladen...

Demoulin laat Dutroux eerst uitgebreid vertellen over zijn leven. Wie hij is, wat hij doet, ... "Het had geen zin om hem meteen te confronteren met de vraag of hij Laetitia Delhez had ontvoerd, ik moest eerst het gesprek op gang laten komen en een vertrouwensband met hem opbouwen", vertelt Demoulin. Intussen vindt er ook een huiszoeking plaats in Marcinelle, met het gerechtelijk labo en speurhonden, maar Laetitia wordt niet gevonden. Demoulin krijgt Dutroux zover om met hem een soort deal te sluiten. Dutroux zegt dat hij een man van zijn woord is en eerlijk zal antwoorden als Demoulin dat ook doet op de vragen die Dutroux hem over het dossier stelt. 

Door in te spelen op Dutrouxs ijdelheid, slaagde Demoulin erin om hem te doen bekennen, zo vertelt hij in deze video:

Videospeler inladen...

De speurders zijn op zoek naar Laetitia, maar konden niet vermoeden dat Dutroux ook de 12-jarige Sabine Dardenne had ontvoerd, die al sinds 28 mei 1996 was verdwenen. 

Dutroux zei: "Ik ga u twee meisjes geven", en hij wees naar de opsporingsfoto van Sabine Dardenne die in het politielokaal hing, vertelt Demoulin. "Hij stond er ook op om ons te tonen waar hij ze had opgesloten in zijn huis in Marcinelle."  

Dutroux zei: "Ik ga u twee meisjes geven", en hij wees naar de opsporingsfoto van Sabine Dardenne die in het politielokaal hing

Michel Dumoulin

De bevrijding van Sabine en Laetitia uit de kooi van Marc Dutroux staat op het netvlies gebrand van Demoulin. Maar de vreugde bij de vondst van de twee meisjes, slaat snel om in verdriet wanneer blijkt dat Dutroux een jaar eerder ook Julie Lejeune en Mélissa Russo, allebei 8 jaar, heeft ontvoerd en ook de 17-jarige An Marchal en 19-jarige Eefje Lambrecks. An en Eefje had hij vermoord, Julie en Mélissa stierven van honger en ontbering in zijn kooi. Het was overigens door een verspreking dat Dutroux ongewild bekende dat hij Julie en Mélissa had ontvoerd.  

Demoulin vertelt hoe hij doorhad dat Dutroux ook achter de ontvoering van Julie en Mélissa zat:

Videospeler inladen...

Het verdriet slaat om in woede. Hoe kon het dat een veroordeelde kinderontvoerder en -verkrachter op vrije voeten was en ongestoord opnieuw feiten kon plegen? Er weerklinkt luid protest en een roep om veranderingen. In een witte mars trekken 300.000 mensen door de hoofdstad om de slachtoffers en nabestaanden een hart onder de riem te steken.  

De Witte Mars op 20 oktober 1996

In 1998 gebeurt het ondenkbare: Marc Dutroux ontsnapt uit het gerechtsgebouw van Neufchateau. Na enkele uren wordt hij gevat door een boswachter. Twee ministers nemen ontslag.  8 jaar na hun arrestatie worden Dutroux, zijn vrouw Michelle Martin en zijn kompaan Michel Lelièvre veroordeeld. Dutroux, die levenslang kreeg, is de enige die nu nog in de cel zit. De vierde veroordeelde Michel Nihoul, die werd schuldig bevonden aan mensen- en drugshandel, is intussen overleden. 

"Ik zal u twee meisjes geven, zei Dutroux, en hij wees naar de opsporingsfoto van Sabine". Een overzicht van 25 jaar zaak Dutroux.

Videospeler inladen...

Hoe hebben gerechtsjournalisten Caroline Van den Berghe en Leo Stoops de zaak-Dutroux beleefd? Beluister het hier in deze podcast:

Meest gelezen