Videospeler inladen...

BEKIJK - Van bendeleven in Brussel naar rechte pad: drie Belgo-Congolezen blikken terug op zware jeugdjaren

Dalsim, Dido en AKC zijn kinderen van de Congolese diaspora. Hun ouders kwamen terecht in een vreemd land met een vreemde cultuur. Door hun eigen zoektocht naar een plaats in de Belgische samenleving, kregen hun kinderen vaak niet de aandacht die ze nodig hadden. Daardoor kwamen ze terecht in het stadsbendeleven in Brussel. In 2013 maakte "Panorama" een pakkende reportage over hen. Nu, acht jaar later, blikken onze collega's van "Terzake" met hen terug op hun zware jeugdjaren. Zijn ze erin geslaagd om opnieuw voor het rechte pad te kiezen? 

 "De vergeten generatie", zo noemen de drie jongeren Dalsim, Dido en AKC  zichzelf. "Wij vochten en rebelleerden omdat we geen uitweg meer zagen, maar toch ben ik op het rechte pad terechtgekomen", getuigt Dalsim.  

Ook Dido en AKC blikken terug op het bendeverleden dat nog fris in hun geheugen zit. Dido werd een bendeleider en kwam daardoor in de gevangenis terecht, maar leidt nu de VZW Change die Belgo-Congolezen helpt bij het vinden van hun identiteit. AKC is vader geworden en heeft een kapperszaak in Evere. En Dalsim heeft zijn redding gevonden in de muziek.

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake", die tot stand kwam met de steun van Fonds Pascal Decroos:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder ook de Panorama-reportage van Frank Kasadi, gemaakt in 2013. Kasadi's Congolese afkomst en het feit dat hij straathoekwerker was toen hij aan de reportage begon, zorgde ervoor dat hij van binnenuit banden kon smeden met de bendeleden. 

Het resultaat werd een reportage met veel harde, maar eerlijke getuigenissen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen