Wateroverlast in Nieuwpoort

Liveblog - Tijdelijke werkloosheid voor wie zware schade heeft geleden bij overstromingen, code geel tot vanavond

De regenbuien die West-Vlaanderen deze ochtend hebben geteisterd, trekken in de loop van de dag verder naar het centrum en het oosten van België. Het KMI geeft tot vanavond code geel. Volg hier het laatste nieuws over de wateroverlast. 

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Slachtoffers overstromingen kunnen beroep doen op tijdelijke werkloosheid

Werknemers die kampen met de gevolgen van de overstromingen op het werk of thuis kunnen een beroep doen op de tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. Dat heeft minister van Werk Pierre-Yves Dermagne bekendgemaakt. Daardoor behouden ze 70 procent van het salaris en een supplement van 5,65 euro per dag.

Stress die de materiële impact met zich meebrengt is immens

Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS)

"De slachtoffers van deze historische overstromingen mogen niet dubbel getroffen worden", klinkt het bij Dermagne. "De stress die de materiële impact van de waterschade met zich meebrengt is immens. We moeten werknemers die alles verloren de hand reiken."

Elke getroffen werknemer kan een aanvraag indienen bij zijn of haar werkgever. "Het gaat om wie ernstige schade heeft geleden en daarom niet in staat is om te gaan werken omdat zij voorrang moeten geven aan het vinden van een nieuwe woning, het schoonmaken of herstellen van hun woning, het regelen van schade of het vinden van alternatieve vervoermiddelen."

Werkloze gezinshoofden en alleenstaanden die getroffen zijn en op zoek moeten naar ander onderdak, kunnen hun statuut behouden zonder dat te moeten aangeven bij de RVA. Werkzoekenden of tijdelijk werklozen die als vrijwilliger willen gaan helpen in de getroffen gebieden moeten dat ook niet aangeven bij de RVA.

Videospeler inladen...

Ondergelopen straten in Nieuwpoort terug droog: "Water kan hier sneller wegtrekken"

"De hoeveelheid water is vergelijkbaar met in Dinant zaterdag, met tot 70 liter water per vierkante meter op een uur tijd, maar dit is niet te vergelijken met de 100 liter water op één uur tijd zoals tien dagen geleden in Luik", vertelt VRT NWS-reporter Tijs Neirynck vanuit Nieuwpoort, waar verschillende straten blank stonden door de zware regenval van deze voormiddag.  

Toch zien we niet dezelfde taferelen aan de kust als in het zuiden van het land: "Het gaat om wolkbreuken waarbij er veel regen valt op korte tijd en bovendien is het in Nieuwpoort vlakker, waardoor het water ook snel weer kan wegtrekken." 

"De regenbuien trekken nu verder naar het centrum en het oosten van het land. Het KMI geeft daarom code geel tot vanavond, want het blijft opletten voor wolkbreuken."

Bekijk het liveverslag vanuit Nieuwpoort in "Het journaal" van 13u: 

Videospeler inladen...

Koning Filip steekt Namenaren hart onder de riem nu opnieuw zware regen dreigt

De koning heeft vanavond gebeld met de burgemeester van Namen Maxime Prévot (cdH) om zijn steun te betuigen. Vanavond en morgen wordt er opnieuw zware regenval verwacht in Namen en de stad maakt zich op voor een mogelijke nieuwe golf van overlast. 

Koning Filip wilde zijn steun betuigen aan de bevolking van Namen, maar ook aan alle hulpdiensten die naar Namen zijn afgezakt om de Namenaars te helpen. Daarnaast "wilde hij zich ook informeren over de huidige stand van zaken", laat de stad Namen weten in een mededeling. 

Kampen in Namen mogen enkel doorgaan mits toestemming burgemeester

Wie op kamp is met de jeugdbeweging in de provincie Namen moet van de gouverneur toestemming vragen aan de burgemeester om het kamp verder te laten doorgaan. Verschillende kampen zijn intussen vroegtijdig afgebroken door de zware wateroverlast in de provincie. Scoutsjongens Kyran en Isaak getuigden bij VRT NWS-jeugdjournaal "Karrewiet" en in "Het journaal" over hun kampen die letterlijk in het water zijn gevallen.

Isaak en Kyran reageren teleurgesteld in "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Veel Vlaamse vrijwilligers steken de handen uit de mouwen in Franstalig België

In de regio rond Verviers is men intussen al enkele dagen bezig aan het opkuisen van de ravage en tussen de helpers vind je heel wat Vlaamse vrijwilligers. "De hulp is meer dan welkom, we zijn allemaal zo moe", zegt een alleenstaande vrouw wiens kelder wordt leeggehaald door een paar helpende handen.

Velen die er aan het werk zijn hebben zichzelf via sociale media georganiseerd, maar evengoed tref je er Gentse politiemensen en Antwerpse brandweerlui die tussen hun werk door naar het zuiden van ons land trekken om er te gaan helpen. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Brandweer Knokke krijgt 200 oproepen te verwerken na zware regenval

Straten, kelders en ook een camping stonden helemaal onder water na hevige regenval in Nieuwpoort. De brandweer van Knokke kreeg zo'n 200 oproepen van ondergelopen garages en kelders. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Minister Annelies Verlinden beëindigt de federale fase van het crisisbeheer

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft na overleg met Waals minister-president Elio Di Rupo beslist om de federale fase van het crisisbeheer naar aanleiding van het noodweer van 14 en 15 juli te beëindigen.

De federale fase werd op donderdag 15 juli afgekondigd. Sindsdien gebeurt de strategische coördinatie van de watersnoodramp door het Nationaal Crisiscentrum. Ondertussen is de situatie grotendeels geëvolueerd naar de herstel- en heropbouwfase. Daarom heeft minister Verlinden, in overleg met de betrokken overheden, de federale fase beëindigd. 

Om snel op de noden op het terrein te kunnen inspelen, vonden onder leiding van het Nationaal Crisiscentrum tijdens de federale fase meermaals per dag coördinatievergaderingen plaats met de gouverneurs en de verschillende interventiediensten: brandweer, medische hulpverlening, politie, Civiele Bescherming en Defensie. 

De regionale overheden, gouverneurs en lokale overheden nemen nu de leiding over voor de verdere opruim en heropbouw. Zolang het nodig is, en waar mogelijk, blijft de federale overheid ter beschikking voor bijstand, verduidelijkt Verlinden. Zo kunnen de verschillende overheden blijven rekenen op de steun van de Federale Politie, de Civiele Bescherming en de hulpverleningszones. De gouverneurs kunnen ook een beroep blijven doen op de nationale logistieke hub. Deze hub - een samenwerkingsverband tussen de Civiele Bescherming, Defensie en de hulpverleningszones, onder leiding van het Nationaal Crisiscentrum - tracht antwoorden te bieden op specifieke logistieke vragen. 

Professionele reiniging van ondergelopen huizen kan meer dan een week duren

Nu het water uit de ondergelopen huizen is weggetrokken, is het belangrijk dat die huizen goed worden gereinigd. Dat zegt Delphine Debroeyer van het schoonmaak bedrijf Damage Control. Als de schade beperkt is kan dat op een dag gebeuren, maar voor grotere beschadigingen kan het meer dan een week duren. Wie verzekerd is, kan de kosten wel recupereren, zegt Debroeyer: 

Slachtoffers noodweer zullen mogelijk lange tijd op nieuwe auto moeten wachten

Mensen van wie de auto door het noodweer van de afgelopen weken is vernield, zullen mogelijk lange tijd op een nieuwe auto moeten wachten. Door een gebrek aan computerchips, problemen met containertrafiek en hoge grondstoffenprijzen zit de autosector momenteel in de problemen en zijn de levertijden langer dan normaal. “Soms een half jaar langer”, zegt autojournalist Hans Dirix van "Autowereld.be".

“In bijna alle onderdelen van een moderne auto zitten tegenwoordig computerchips”, legt Dirix uit. Door corona was er heel veel vraag naar zulke chips, vooral vanuit de entertainmentsector. De autosector zelf lag soms weken of maanden stil. Bij het heropstarten werd ze echter met een gebrek aan chips geconfronteerd. Daardoor raken nieuwe auto’s niet afgewerkt.

Het is een probleem waarmee de autosector al maanden worstelt, maar voor de slachtoffers van de overstromingen is het natuurlijk extra moeilijk. Snel aan een nieuwe auto raken, wordt niet gemakkelijk.
Ook op de tweedehandsmarkt dreigen de prijzen op te lopen, want die doet het de laatste tijd goed en zal nu nog meer onder druk komen te staan.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal": 

Videospeler inladen...
Vernielde auto's in Dinant

Waalse meerderheid akkoord om te onderzoeken wat er gebeurd is

De Waalse meerderheidspartijen PS, MR en Ecolo zijn bereid om te onderzoeken wat goed en slecht werkte bij de overstromingen en het beheer ervan. Ze spreken zich evenwel niet uit over de vorm waarin dat moet gebeuren, klinkt het in een reactie op de vraag van de oppositiepartij cdH om een parlementaire onderzoekscommissie.

De meerderheidspartijen willen nu nog niet beslissen over de te volgen procedure op een moment dat de prioriteit naar de slachtoffers en de getroffen zones moet gaan, klinkt het. 

"De kern van de ramp zijn de mensen die onderdak en voedsel moeten krijgen", benadrukt Waals PS-fractieleider André Frédéric, die maandag in het Luikse deelnam aan hulpacties voor de slachtoffers van de overstromingen. Hij vindt het wijs om zich pas over enkele weken, als het ergste achter de rug is, te buigen over wat de dysfuncties zijn. Voor de politieke rentree moet in het Waals Parlement "een adequaat werkmiddel" op poten gezet worden, klinkt het. Voor Frédéric is het niet de bedoeling om een heksenjacht op te starten, benadrukt hij nog.  

Ecolo-parlementslid Manu Disabato reageert in dezelfde zin: "We willen volledige transparantie en lessen trekken voor de toekomst. Een bijzondere commisie is dus een goed idee, maar we moeten nog zien onder welke voorwaarden". 

Voor MR-fractieleider Jean-Paul Wahl heeft een onmiddelijk opstart van een commissie geen zin omdat men volgens hem voldoende afstand van de gebeurtenissen moet kunnen nemen. Er moet een reflectie komen over wat er gebeurd is, meer bepaald inzake het beheer van stuwdammen en de hulpdiensten, zegt hij. Midden augustus moet voor Wahl gekeken worden of dat via een onderzoekscommissie moet gebeuren.

Meest gelezen