Monniksrob, archieffoto.
AP 2019

Griekenland zoekt speervisser die geliefde en bedreigde zeehond Kostis opzettelijk doodde  

De Grieken reageren verontwaardigd op de dood van hun geliefde en met uitsterven bedreigde mediterrane monniksrob Kostis. De zeehond is met opzet gedood met een harpoengeweer. De dader is onbekend, maar wordt gezocht. Kostis werd een publiekslieveling toen hij in 2018 zijn moeder kwijtraakte in een storm en een visser zijn leven redde.

De Grieken leerden de mediterrane monniksrob Kostis kennen in 2018, toen hij tijdens een storm zijn moeder kwijtgeraakte. De kleine zeehond kreeg de naam Kostis, naar de visser die zijn leven redde.

Na de storm verbleef Kostis een paar maanden bij Monachus Monachus (MOm), een Griekse organisatie die zich inzet voor het welzijn van de monniksrobben. Toen hij weer helemaal op krachten was gekomen, liet MOm de pup vrij in het nationaal park Alonissos en Noordelijke Sporaden, een van de grootste beschermde zeegebieden van Europa.

Hij is van dichtbij geëxecuteerd met een harpoengeweer

MOm, organisatie die zich inzet voor de monniksrobben

Sindsdien is Kostis een absolute publiekslieveling. Hij werd het symbool van het eiland Alonissos, dat midden in het beschermde zeegebied ligt. Grieken die de monniksrob daar zagen, namen maar al te graag foto's van het dier.

Een mediterrane monniksrob als Kostis komt bovendien niet vaak meer voor in de vrije natuur. Het is een beschermde diersoort, waarvan er wereldwijd nog maar zo'n 700 exemplaren in leven zijn, de helft daarvan in de Griekse wateren.

Monniksrob, archieffoto.
AP 2019

De verontwaardiging bij de Grieken is dan ook groot nu blijkt dat Kostis met opzet gedood is. "Hij is van dichtbij geëxecuteerd met een harpoengeweer", zo klinkt het bij MOm. "Vermoedelijk vanop een boot", vertelt woordvoerder Dimitris Tsiakalos aan de Britse omroep BBC. 

"Ga niet naar het ondiepe, daar zijn de mensen", leest de cartoon die MOm op Facebook deelde na het bericht over de dood van Kostis:

De dader is voorlopig onbekend. Dierenrechtenorganisatie MOm vraagt iedereen die informatie heeft om contact op te nemen met de politie en wil zo Kostis' doder aanklagen. De bedreigde monniksrobben zijn namelijk beschermd door de Griekse wet en het is verboden om de dieren te doden.

Ook op sociale media regeren heel wat Grieken verontwaardigd op de dood van hun geliefde monniksrob. Ze delen massaal de cartoon van MOm en foto's van het dier.

Meest gelezen