Michaël Van Droogenbroeck: "Kernuitstap gedroomde dossier van N-VA om het de federale regering moeilijk te maken"

De weigering van een vergunning van een gascentrale in Vilvoorde zet mogelijk de kernuitstap op de helling. "Het is een serieuze streep door de rekening", zegt politiek journalist Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1. "Voor de N-VA is dit het gedroomde dossier om het de federale regering moeilijk te maken."

Beluister hier het gesprek met Van Droogenbroeck

De provincie Vlaams-Brabant weigert Engie/Electrabel een vergunning te geven voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Volgens bevoegd gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA) zou de gascentrale te veel stikstof, CO₂ en ammoniak uitstoten. Maar uit het advies van zijn eigen administratie dat onze redactie kon inkijken, blijkt net het tegendeel.

De geweigerde vergunning in Vilvoorde is een serieuze streep door de rekening van het federale energiebeleid. "Om de kernuitstap te kunnen realiseren zijn zeker twee à drie grote gascentrales nodig", legt Van Droogenbroeck uit. "Die vergunningen liepen al erg moeilijk."

Er is een geweigerd in Limburg, een project ingetrokken in Antwerpen en nu is dus ook een vergunning geweigerd in Vilvoorde. "De beslissing wordt echt wel als een serieuze streep door de rekening beschouwd." Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil naar eigen zeggen er "geen politieke strijd" van maken, maar heeft volgens Van Droogenbroeck weinig keuze.

Demir heeft cruciale positie

"Het is een politiek dossier, omdat de klok tikt. Die vergunningen zijn cruciaal", zegt Van Droogenbroeck. Bovendien is het de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die in beroep moet beslissen om de gascentrale alsnog een vergunning te geven. "Eerst is er een onderzoek, maar daarna is het de minister die beslist, ze moet er niet mee naar de regering."

"Demir laat niet in haar kaarten kijken, maar in haar omgeving is te horen dat er veel bezorgdheid is over de stikstofuitstoot van de gascentrales", zegt Van Droogenbroeck. "Van boeren zal een grote inspanning gevraagd worden voor de stikstofproblematiek, dan ligt het moeilijk om de gascentrales een vrijgeleide te geven."

Volgens Van Droogenbroeck is dit "het gedroomde dossier van de N-VA om het de federale regering moeilijk te maken". "Als oppositiepartij had N-VA het het voorbije jaar moeilijk, maar met het vergunningsbeleid kan ze het de federale regering in elk geval moeilijk maken. Zuhal Demir heeft hier een cruciale positie."

Tegen november zou minister Van der Straeten een rapport moeten klaar hebben over de kernuitstap. In sommige kringen is te horen dat de beslissing zelfs vervroegd zou worden naar september. De speerpunten zijn de bevoorradingszekerheid en of de prijzen niet te veel zullen stijgen voor de consument. "Dat zijn echt wel de elementen die zullen bepalen of de kerncentrales al dan niet zullen sluiten", zegt Van Droogenbroeck.

"Ik hoor bij de federale regeringspartijen veel vertrouwen in minister Van der Straeten. CD&V en Open VLD staan nog steeds achter de kernuitstap, maar noemen een tijdelijke verlenging van de centrales "logisch" als het niet haalbaar blijkt", aldus Van Droogenbroeck. "Voor de groenen zou dat echt een domper zijn. Zeker voor Ecolo is het een symbooldossier. Het wordt een grote test voor de regering-De Croo."

Meest gelezen