Foto MODUL'AIR

Organisatie testevent Flanders Expo Gent roept bezoekers op om zich volgende week opnieuw te laten testen

De organisatoren van Modul'Air zijn blij: bij het begin van het danstestevent in Flanders Expo in Gent testten zondag slechts 3 van de 800 bezoekers positief op corona. Zij moesten terug naar huis nog voor ze het event binnen waren. Alle andere jongeren konden een hele avond lang feesten en dansen zonder mondmasker. Om te zien wat de gevolgen op coronavlak zijn van die dansende menigte, zouden de aanwezigen zich nu zondag opnieuw moeten laten testen. "We gaan alle bezoekers aanmoedigen zich te laten testen," zegt organisator Gilles De Bruyne. "In ruil krijgen ze een gratis ticket voor een van onze volgende evenementen hier." 

BEKIJK - Om welk evenement ging het precies en wat gebeurde daar zoal? In deze reportage uit "Het journaal" van 25 juli 2021 kom je het te weten:

Videospeler inladen...

Voor de organisatie moest het testevent vooral een logistieke test worden: werkt de Corona SafePass, is er genoeg testcapaciteit en hoe vlot gaat alles? Vragen die na evaluatie van het event allemaal een geruststellend antwoord kregen. Welk effect het feest op het aantal besmettingen gehad heeft, is moeilijk te achterhalen. "We weten wel dat er maar 3 van de 800 bezoekers positief testte bij het binnen komen," legt De Bruyne uit. "Dat is minder dan verwacht. Maar verder weten we natuurlijk niet welk effect het achteraf heeft." Daarvoor zouden alle bezoekers zich binnen 7 dagen opnieuw moeten laten testen. Iets wat de organistoren niet kunnen verplichten, maar wel aanraden. "Morgen of ten laatste overmorgen sturen we een mail naar alle bezoekers met de vraag zich nu zondag opnieuw te laten testen. Als ze een bewijsje van hun aangekochte test bij de apotheek kunnen tonen, krijgen ze een gratis ticket voor een van onze volgende evenementen. Hopelijk kunnen we hen daarmee aanmoedigen," zegt Gilles De Bruyne.     

Als ze ons het bewijs van hun apotheektest doorsturen, krijgen ze een gratis ticket voor een volgend evenement

Gilles De Bruyne, organisator Modul'Air

Onderzoek naar bron van besmetting

Of de extra testen echt relevant zijn, betwijfelt De Bruyne wel: "Stel dat er meer besmettingen zijn dan bij het begin van ons evenement afgelopen zondag, dan weten we nog altijd niet vanwaar die komen, van op het testevent of bijvoorbeeld van op hun werk. We weten namelijk niet wat de bezoekers de komende dagen doen." Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, gaat  de stad Gent de herkomst van de besmettingen verder onderzoeken. "De stad Gent heeft zich geëngageerd om de eventuele positieve testen die na 7 dagen zouden opduiken, verder te bekijken," weet De Bruyne. "Ze zouden verder kunnen gaan dan de contacttracing die 2 of 3 dagen kan teruggaan. Op die manier kan het wel relevant zijn te weten wat zo'n dansevent doet." 

Waarom volgende week geen identiek event met dezelfde bezoekers? Zo zijn ze meteen getest

Gilles De Bruyne, organisator Modul'Air

Om zeker te zijn dat de bezoekers een tweede test zouden afleggen, zou een tweede testevent een optie kunnen zijn. "Wij hebben aan het coronacommissariaat voorgesteld om volgende zondag eenzelfde event te organiseren met dezelfde bezoekers van gisteren. Dan zou iedereen die gisteren aanwezig was, sowieso een tweede keer getest worden. Het feest zou dan alleen doorgaan met de mensen die hier gisteren waren en nog eens negatief testen." Maar de organisatie kreeg nog geen antwoord van het commissariaat. "Eigenlijk jammer, want we hebben alle vergunningen, we weten nu dat het allemaal vlot gaat en we zouden enkel copy-paste moeten doen."

De hamvraag

Toch is de vraag of het event voor extra besmettingen zorgt niet de alleberlangrijkste, vindt Gilles De Bruyne. "Twee van de drie positieve testen bij het begin van het event, werden vastgesteld bij mensen die al gevaccineerd waren. Voor ons, en alle organisatoren van evenementen, is de hamvraag of zij anderen nog kunnen besmetten. En ook om te weten of extra besmettingen voor meer ziekenhuisopnames zouden zorgen," besluit hij. 

Meest gelezen