Rode Ibis opgedoken in natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout, niet zeker of vogel uit Planckendael is ontsnapt

Hoort de Rode Ibis die is gespot in natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout thuis in Planckendael ? Die vraag houdt de vogelcurator van het dierenpark bezig. Vorig jaar zijn daar 14 Rode Ibissen ontsnapt. De vogel laat zich meestal niet zo makkelijk vangen om te kijken of hij een rode ring rond een poot heeft. Die heeft hij in Planckendael gekregen.

In maart vorig jaar ontsnapten een aantal exotische vogels uit een volière van Planckendael in Muizen bij Mechelen. Dat gebeurde nadat het hok beschadigd was door een storm. Onder de vogels waren 14 Rode Ibissen. Daarvan zijn er intussen 10 teruggevonden. Dit weekend dook er een Rode Ibis op in natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout.

"Wij volgen alle meldingen die we krijgen", vertelt Marleen Huyghe, biologe en vogelcurator van Planckendael. "Twee van de ontsnapte dieren dragen een rode ring dus zo kunnen we ze herkennen. Niet alle Rode Ibissen die rondvliegen komen uit Planckendael. Er zijn er nog die ontsnapt zijn uit dierentuinen of bij privéverzamelaars."

Hij kent onze uniformen van Planckendael goed dus als we te dichtbij komen, vliegt hij misschien weg

Marleen Huyghe, vogelcurator Planckendael

Op een foto kan Marleen moeilijk zien of de vogels een ring dragen. "We willen de dieren heel graag terug. Het zijn Zuid-Amerikaanse vogels dus het is niet gezond dat hier ze zomaar rondvliegen. Als de winters niet te koud zijn, kunnen ze in België overleven. Anders kunnen ze vriesletsels oplopen en vinden ze niet genoeg eten. Zo'n vogel vangen is niet altijd makkelijk. Hij kent onze uniformen van Planckendael goed dus als we te dichtbij komen, bestaat de kans dat hij wegvliegt. Als hij verzwakt is, kunnen we hem eventueel met een net vangen."

Meest gelezen