BELGA/LALMAND

Forensische experts vragen databank met gebitsgegevens: "Identificatie slachtoffers watersnood duurde te lang"

Er moet een centrale databank met gebitsgegevens komen om sneller slachtoffers te identificeren. Dat zeggen de  tandheelkundige experts van het DVI, het identificatieteam van de federale politie, in Het Laatste Nieuws. Nu worden gebitsgegevens vooral bewaard door de tandarts, maar het duurt soms te lang om aan die gegevens te geraken. Zeker als er bijvoorbeeld zoals vorige week, bij de overstromingen in de regio rond Luik, ook heel wat tandartspraktijken onder water gelopen zijn. 

"De oproep om een centrale databank op te richten voor gebitsgegevens, is er ook al na de aanslagen in Zaventem gekomen", stelt forensisch tandarts Eddy De Valck. De Valck is een autoriteit op het vlak van identificatie, hij hielp mee na de aanslagen maar bijvoorbeeld ook na de tsunami in 2004. "Het zou het werk dat we doen, kunnen versnellen en dat is voor de nabestaanden van slachtoffers erg belangrijk."

De Valck was ook actief als forensisch expert na de overstromingen in de regio rond Luik, vorige week. "Gebitsgegevens worden nu door de tandarts bewaard, maar bij de watersnood vorige week bleken ook heel wat tandartspraktijken in de regio getroffen, waardoor heel veel dossiers van patiënten verloren gingen. We hebben dan nog wel een plan B, via de ziekenfondsen, maar dat neemt tijd in beslag", voegde hij in "De ochtend" op Radio 1 eraan toe.

"Bij de ziekenfondsen kan je maar gedeeltelijke gegevens opvragen en bovendien is er nog de tijd. We begonnen te werken op donderdag, vrijdag is er een lijst van vermiste personen, dan is het weekend en in het beste geval heb je dan maandag of dinsdag pas de gegevens waarmee je aan de slag kan. Dit zijn vier of vijf dagen die verloren gaan. Het is een onnodig verlengen van de onzekerheid voor de nabestaanden."

Voor De Valck lijkt een centrale databank met gebitsgegevens dan ook  essentieel. "Dat moet ook perfect realiseerbaar zijn binnen het kader van het e-health-systeem. Als daar medische dossiers in kunnen, zouden daar perfect ook tandheelkundige dossiers aan toegevoegd kunnen worden. En dan zouden we die dossiers donderdag al hebben kunnen raadplegen. De vraag blijft wel waarom de overheid geen prioriteit wil maken van zo'n databank."

Meest gelezen