De Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi en VS-president Joe Biden schudden elkaar de hand.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Staten en Irak sluiten akkoord over einde militaire inmenging van Amerika

Eind dit jaar zullen Amerikaanse troepen niet langer betrokken zijn bij gevechtsoperaties in Irak. VS-president Joe Biden heeft daarover een akkoord gesloten met de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi. De VS-troepen zullen nog wel betrokken blijven bij de opleiding van het Iraakse leger. Eerder had Amerika ook al een punt gezet achter de gevechtsoperaties in Afghanistan.

De Iraakse premier al-Kadhimi was speciaal naar Washington gekomen om het akkoord te ondertekenen. Er zijn nu nog 2.500 Amerikaanse militairen in Irak om het Iraakse leger bij te staan bij de strijd tegen de terreurgroep IS en andere jihadistische milities. De VS en Irak maken zich sterk dat het Iraakse leger en Iraaks-Koerdische troepen dat voortaan ook alleen kunnen. Overigens zijn die Amerikanen daar nog nauwelijks bij betrokken.

Onze rol in Irak zal bestaan uit het opleiden en helpen tegen IS, maar niet via gevechtsoperaties

De Amerikaanse president Joe Biden

Eind dit jaar zal de gevechtsoperatie in Irak dus afgelopen zijn voor de VS. Er blijven dan nog wel een klein aantal Amerikaanse militaire instructeurs om het Iraakse leger op te leiden. 

Het is de tweede keer dat de VS dat doen. Na de Amerikaanse inval in Irak in maart 2003 en een jarenlang durende bezetting en overdracht aan de nieuwe Iraakse regering, waren de meeste VS-militairen in 2011 al teruggetrokken door toenmalig president Barack Obama. Er bleven er toen wel een aantal achter om strategische doelwitten te beveiligen in Bagdad. Enkele jaren later keerden de Amerikaanse gevechtstroepen echter terug toen de terreurgroep IS grote delen van Noord- en West-Irak onder de voet liep. Nu dat "kalifaat" heroverd is, wil president Joe Biden een einde maken aan de militaire aanwezigheid in Irak. (Lees verder onder de foto).

Archieffoto van Amerikaanse troepen in de buurt van Mosul.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Einde van twee lange oorlogen

Biden maakt zo een einde aan decennia van Amerikaanse militaire interventies in Afghanistan en Irak. Eerder had hij de terugtrekking van zo goed als alle VS-troepen uit Afghanistan tegen einde augustus bevolen. De VS waren daar al enkele jaren lang enkel bezig met opleiding van Afghaanse militairen en niet langer in gevechtsoperaties betrokken.

Er zijn wel verschillen: in Afghanistan hebben de talibanrebellen geprofiteerd van die situatie om grote delen van het land te bezetten. In Irak lijkt het leger vooralsnog vrij goed in staat om een terugkeer van IS of andere terreurgroepen te voorkomen. 

Het waren niet zo zeer IS of andere terreurgroepen die het probleem vormden: vooral de spanningen tussen de VS-troepen en pro-Iraanse sjiitische milities dreigden te ontsporen en Irak te destabiliseren. De voorbije maanden en jaren raakten die twee voortdurend slaags.

VS-president Biden wil tegelijk ook af van schier eindeloze oorlogen in het Midden-Oosten. De publieke opinie in de VS is die beu. Strategisch wil Biden echter vooral de aandacht richten op de concurrentie met grootmachten zoals Rusland en vooral China in Azië. 

Meest gelezen