Verschillende doden bij gewelddadig protest tegen watertekort in Iran

In Iran zijn er al meer dan een week protesten aan de gang tegen het watertekort, daarbij zijn al drie doden gevallen. Dat hebben staatsmedia gemeld. Maar volgens het Human Rights Activists News Agency zijn er minstens 10 mensen om het leven gekomen. De veiligheidstroepen schieten met scherp op de betogers, dat heeft Amnesty International gemeld. De mensenrechtenorganisatie vraagt Iran om “onmiddellijk met het geweld tegen de betogers te stoppen”.

De protesten tegen het watertekort zijn op 15 juli begonnen in Khuzestan, een provincie in het zuidwesten van Iran, en hebben zich verder verspreid naar de stad Aligoodarz, in de westelijke provincie Lorestan. Intussen zijn er protesten aan de gang  in meer dan 30 Iraanse steden.  

Volgens de autoriteiten zouden er in de stad Aligoordarz drie doden gevallen zijn doordat “verdachte kogels zijn afgevuurd door onbekenden die zich tussen de vreedzame demonstranten bewogen”.

Maar twee onafhankelijke bronnen hebben aan CNN gemeld dat er veel meer doden gevallen zijn dan de autoriteiten meegeven. Het Human Rights Activists News Agency (HRANA) meldde zaterdag dat er ten minste 10 mensen zijn omgekomen bij de protesten en dat een onbekend aantal gewonden zijn gevallen. Volgens HRANA zijn er de afgelopen 10 nachten minstens 102 mensen gearresteerd verspreid in 30 steden over heel Iran. 

"Openen vuur op demonstranten"

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van onwettig geweld tegen de demonstranten. “Uit onder meer videobeelden blijkt dat veiligheidstroepen met automatische wapens, jachtgeweren en traangas de demonstranten uiteen proberen te drijven”, aldus Amnesty.

Ook anonieme getuigen hebben aan CNN gemeld dat mensen werden doodgeschoten door oproerpolitie en veiligheidsagenten.

De VN-chef voor de mensenrechten Michelle Bachelet heeft vrijdag Iran opgeroepen om dringend acties te ondernemen tegen het chronische watertekort in plaats van “buitensporig geweld en wijdverbreide arrestaties”  te gebruiken om het protest te onderdrukken. “Ik maak me grote zorgen over de doden en gewonden die zich de afgelopen week hebben voorgedaan, evenals de wijdverbreide arrestaties en detenties”, klonk het.

Ik maak me grote zorgen over de doden en gewonden die zich de afgelopen week hebben voorgedaan, evenals de wijdverbreide arrestaties en detenties

Michelle Bachelet

Ook Amnesty vraagt een onmiddellijke stop op het gebruik van “automatische wapens en jachtgeweren tegen demonstranten”. Ze vragen ook dat alle gevangenen worden vrijgelaten die hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen. Iran reageert dat het "valse beschuldigingen" zijn aan hun adres. 

Het land heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een zeer ernstig en toenemend watertekort. Volgens de autoriteiten is de watercrisis vooral te wijten aan de klimaatverandering, de droogte en de internationale sancties. Ze doen het af als een “tijdelijke crisis”.

Maar volgens experts zijn de autoriteiten er de afgelopen jaren niet in  geslaagd om passende maatregelen te nemen door onder meer een falend beleid.  Het heeft tot grote ontevredenheid geleid in een land waar de economie al erg getroffen is door onder meer de internationale sancties en nu ook de coronapandemie. 

Meest gelezen