Archieffoto ter illustratie.
Belga

Moet Pukkelpop overheidssteun terugbetalen? "Onduidelijk waar geld naartoe ging", aldus Vande Reyde (Open VLD)

Heeft de organisatie achter Pukkelpop wel of niet recht op de overheidssteun van 1,8 miljoen euro? Die vraag wordt luidop gesteld sinds de organisatie vorige week aankondigde dat het festival dan toch niet zou doorgaan. Volgens Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) schuift Pukkelpop te makkelijk de schuld in de schoenen van de overheid. "En er moet meer controle komen op de financiële steun voor festivals", aldus Vande Reyde.

De organisatie achter Pukkelpop was ongeveer 1,8 miljoen euro Vlaamse overheidssteun beloofd: ruim 1,2 miljoen euro van het kabinet van minister van Economie Crevits (CD&V), 500.000 van de toerismepot van bevoegd minister Demir (N-VA) en nog enkele tienduizenden euro's coronasteun. Nu het festival afgelast is, rijst de vraag: moet dat geld worden terugbetaald? Het antwoord ligt hem vooral in hoe je de volgende vraag beantwoordt: heeft de overheid de werking van Pukkelpop onmogelijk gemaakt (en zo bijgevolg verboden?), of heeft de organisatie achter het festival er zelf de stekker uit getrokken? 

De controle op de overheidssteun voor festivals moet beter

Maurits Vande Reyde (Open VLD)

Wie is verantwoordelijk?

De overheidssteun was bedoeld als voorschot - voor mocht het festival geannuleerd worden - om al betaalde kosten (zoals podia en drukwerk) te kunnen vergoeden. Maar daar leek wel een voorwaarde aan verbonden: het zou dan de overheid moeten zijn die het festival verbiedt. De organisatie achter Pukkelpop lijkt te insinueren dat dat het geval is, want naar eigen zeggen moest ze de editie wel opdoeken omdat de veranderde regels rond het testen het niet meer werkbaar maakten. De overheid besliste namelijk om de geldigheidsduur van PCR-testen te verlagen van 72 naar 48 uur (en die van snelle antigeentesten naar 24 uur). 

Maar volgens Vlaams Parlementslid voor Open VLD, Maurits Vande Reyde, is die beschuldigende vinger van Pukkelpop richting de overheid te gemakkelijk. "Dat er heel de zomer veiligheidsvoorschriften zouden zijn, was voor iedereen duidelijk. Er zijn enkele bijkomende zaken in verband met het testen, maar ik denk dat die wel te voorspellen waren (...) Er zijn andere evenementen die zich er wel aan houden (...) De cruciale vraag is: waarvoor is de overheidssteun gebruikt? Dat is op dit moment echt heel onduidelijk", onderstreept hij. "Maar je kan sowieso niet zo maar alle risico's negeren en dan de rekening doorschuiven naar de belastingbetaler", aldus de samenvatting van Vande Reyde in "De ochtend" op Radio 1:

Ook de algemene controle op de financiële steun voor festivals en evenementen laat te wensen over, gaat Vande Reyde verder. "We hebben dat systeem met steunmaatregelen misschien te snel ingevoerd. Als je de volledige lijst van evenementen bekijkt die steun krijgen, dan zitten er tussen waarvan je je kan afvragen of daar ons belastinggeld wel naartoe moet gaan (...) De controle op de steunmaatregel kan echt wel beter." Zowel het kabinet van Crevits als dat van Demir bekijken in welke mate de steun voor Pukkelpop terecht is, en of er eventueel delen kunnen worden gerecupereerd.

Je kan niet alle risico's negeren en dan de rekening doorschuiven naar de belastingbetaler

Maurits Vande Reyde (Open VLD)

Mocht er een terugvordering komen en Pukkelpop legt zich daar niet bij neer, zal dit dan uitmonden in een juridisch geschil? Volgens Vande Reyde hoeft dat niet per se het gevolg te zijn. "Ik denk dat het goed is als de organisatie zelf met een verklaring komt waar ze duidelijk zegt waar dat geld tot op de centiem is naartoe gegaan. Als die antwoorden er komen, des te beter. Mocht dat niet zo zijn, dan moeten we bekijken met het parlement waar we verdere stappen kunnen ondernemen."

Meest gelezen