RTV

15.000 dode bijen teruggevonden in bijenkast Meerhout: "Waarschijnlijk vergiftigd door vandalen"

In Meerhout hebben 15.000 bijen de dood gevonden. Het gaat om een kast waarin levende bijen worden tentoongesteld om meer te weten te komen over het bijenleven en hoe belangrijk ze zijn. Het lijkt erop dat de beestjes vergiftigd zijn. "We hebben ze dood aangetroffen met de tongetjes naar buiten", vertelt imker Nick Bogaerts. 

In Meerhout zijn er in een bijenkast 15.000 dode bijen aangetroffen. Volgens imker Nick Bogaerts zijn er twee pistes. "Ofwel zijn de diertjes gestorven van de honger, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk want er was eten genoeg. Ofwel zijn ze vergiftigd, wat waarschijnlijker is, want we hebben de bijen aangetroffen met hun tongetjes naar buiten. "

De bijen zijn mogelijk vergiftigd via een verluchtingsgat in de kast

Imker Nick Bogaerts

Het gaat om project van de Boerderbij, waar verschillende imkers bij betrokken zijn. "De getroffen kast is een tentoonstellingskast, waar mensen gemakkelijk bij kunnen. Het is mogelijk dat de bijen vergiftigd zijn via een verluchtingsgat", zegt Bogaerts. 

De kast diende vooral om de mensen kennis te laten maken met de bijen. "We konden de kast openen, zodat iedereen bijen in actie kon zien. We gaan zeker naar volgend jaar toe een nieuwe kast voorzien", klinkt het.

Meest gelezen