©Stephan Vanfleteren

"Een grote beer met een klein hartje": acteur Michel Van Dousselaere (73) overleden na hersenaandoening 

De Gentse acteur Michel Van Dousselaere (73) is overleden. Van Dousselaere leed al zeven jaar aan een zeldzame vorm van progressieve afasie. Dat is een hersenaandoening waardoor hij zijn spraakvermogen geleidelijk aan verloor en ook fysiek achteruitging. Van Dousselaere is vooral bekend van zijn rollen in de VTM-reeks "Aspe" en de Eén-reeks "Het goddelijke monster". Van Dousselaere was ook actief als theaterregisseur. Aspe-collega Herbert Flack noemt hem een "temperamentvolle bourgondiër" en "een grote beer met een klein hartje".

Michel Van Dousselaere is geboren in Gent maar woonde al jaren in Amsterdam met zijn Nederlandse echtgenote Irma Wijsman. In zijn lange carrière was hij te zien in tal van Vlaamse films en series. Voor 2000 speelde hij vooral in theatervoorstellingen van o.a. Blauwe Maandag Compagnie, Theatercompagnie en Onafhankelijk Toneel. Hij was zelf ook theaterregisseur. Zijn laatste rol was die van minister-president Lars Hesselboe in de voorstelling "Borgen" van het Noord Nederlands Toneel. 

Op televisie was Van Dousselaere zowel op de VRT als op VTM te zien. Zijn bekendste rollen zijn die van commissaris Roger De Kee in de VTM-reeks "Aspe" en textielbaron Leo Deschryver in de Eén-reeks "Het goddelijke monster", naar de trilogie van Tom Lanoye. Hij speelde ook in de tv-series "De Ridder", "Danni Lowinski" of "De vijfhoek", in de absurde sketchreeksen "Spike" en "Kijk eens op de doos" van Patrick De Witte, en hij nam gastrollen voor zijn rekening in "Terug naar Oosterdonk" en "Wittekerke".     

Michel Van Dousselare stond ook op verscheidene filmsets, zoals "Groenten uit Balen", "Tot altijd", "Spoetnik", "Zot van A." of "Brabançonne".

Nachtmerrie om opgesloten te zitten in je hoofd

Collega-acteur Herbert Flack heeft warme herinneringen aan Michel Van Dousselaere. Ze speelden samen tien jaar lang in de politiereeks Aspe. Hij was "een temperamentvolle bourgondiër, een grote beer met een klein hartje en met humor. We hebben veel restaurants gefrequenteerd en veel gepraat en gediscussieerd, want Michel was een man met een mening," blikt Flack terug.

In het laatste jaar van hun Aspe-opnames merkte Herbert Flack dat Van Dousselaere soms even uitviel. Flack noemt het een vreselijke nachtmerrie om je spraak te verliezen en "opgesloten te zitten in je hoofd". Wat we vooral moeten onthouden is "de fameuze, indrukwekkende acteercarrière van Van Dousselaere en zijn vele rollen". 

Luister hier naar Herbert Flack in "De wereld vandaag" (Radio1):

Van Dousselaere als commissaris De Kee op de set van de VTM-reeks "Aspe"
BELGA/VAN ASSCHE

Michel Van Dousselaere nam zelf begin 2018 afscheid van zijn vak en van het publiek, omdat hij toen al jaren ziek was. In 2014 werd bij de acteur een zeldzame vorm van “progressieve niet-vloeiende afasie” vastgesteld. Dat is een neurologische aandoening die het spraakcentrum in de hersenen aantast, en daarna ook andere zones van het brein. 

Het verlies van zijn spraak maakte zijn leven als acteur praktisch onmogelijk, al stond Van Dousselaere in 2016 nog op het podium. Hij speelde een theatervoorstelling met ondersteuning van een souffleur, die zijn teksten influisterde via een oortje.

Echtgenote Irma Wijsman en actrice Els Dottermans over Michel Van Dousselaere in "Van Gils en gasten" (2018):

Videospeler inladen...

Over zijn ziekte heeft Van Dousselaere samen met zijn vrouw, theatermaker en regisseur Irma Wijsman, een documentaire gemaakt: "MICHEL, acteur verliest de woorden". Daarin brengen ze samen zijn ziekteproces in beeld, aan de hand van Van Dousselaeres laatste theaterrol. Bij de vertoning van de documentaire in zaal de Roma in Antwerpen kwam Van Dousselaere zonder woorden afscheid nemen van zijn publiek. De docu is integraal te bekijken op VRT NU.

Bekijk hier een reportage van Maarten Vandeursen uit "Culture Club" (2017):

Videospeler inladen...

De verhouding van Michel Van Dousselaere en zijn vrouw werd ook het thema van het boek "Onuitgesproken" met foto's van Stephan Vanfleteren en tekst van Elvis Peeters. 

Actrice Els Dottermans bewaart mooie herinneringen aan haar theatertijd met Michel Van Dousselaere, bij de Blauwe Maandag Compagnie onder meer. Ze speelden vaak vader en dochter, vertelt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Bekijk hier een fragment met Michel Van Dousselaere uit de reeks "De vijfhoek", waarin hij Norbert, de uitbater van een Brusselse boksclub speelt:

Videospeler inladen...

Bekijk hier een sketch met Michel Van Dousselaere uit "Spike", de absurde tv-reeks van Patrick De Witte:

Videospeler inladen...

Meest gelezen