PA Wire/PA Images

19-jarige met Belgisch-Britse nationaliteit is vertrokken op solovlucht rond de wereld en kan zo record breken

Zara Rutherford is vandaag aan haar poging begonnen om als jongste vrouw ooit solo de wereld rond te vliegen in een klein vliegtuig. Rutherford is 19 jaar oud en heeft de dubbele nationaliteit: Belgisch en Brits. Het huidige record staat op naam van de Amerikaanse Shaesta Waiz, die op het moment van haar record 30 jaar oud was. Rutherford is om 9.30 uur opgestegen in Wevelgem.

Bekijk hier de eerste beelden van haar vertrek:

Videospeler inladen...

Zara Rutherford (19) heeft een Engelse vader en Belgische moeder en woonde lange tijd in Brussel. Haar diploma van de middelbare school behaalde ze in Groot-Brittannië. Zara's vader, Sam Rutherford, is een voormalige Britse legerpiloot die gestationeerd was in België. Het is via hem dat ze de liefde voor het vliegen te pakken kreeg.

Op haar 14 jaar begon ze aan de training om een pilootbrevet te halen. Rutherford kondigde haar recordpoging onder de naam Flyzolo officieel aan met een demonstratie op het vliegveld Popham Airfield dicht bij de stad Winchester op 26 juli.

57 landen

Als ze haar solovlucht volbrengt, zal Rutherford over ongeveer 57 landen vliegen en meer dan 51.000 kilometer afleggen. Ze zal zo'n twee tot drie maanden onderweg zijn, afhankelijk van het weer en dus aankomen in november. De vlucht kan je hier volgen. De jongste man die de solovlucht volbracht is momenteel Mason Andrews, hij was op dat moment 18 jaar.

Ik ben zenuwachtig, maar ik ben er ook wel klaar voor

Zara Rutherford, pilote

Vandaag vliegt ze naar Engeland en Schotland. "Ik ben wel zenuwachtig," zei ze vanmorgen voor haar vertrek in een interview op Radio 2. "Ik bereid me hier al lang op voor, dus het is spannend dat ik bijna ga vertrekken." 

Zara wil met haar recordpoging meisjes inspireren om ook met de luchtvaart en STEM bezig te zijn. STEM is de afkorting voor Science Technology Engineering en Mathematics. Ze studeerde zelf wetenschappen op school. "Ik vond het jammer dat ik er niet met mijn vriendinnen kon over praten. Met de recordpoging hoop ik dat de meisjes die ook bezig zijn met technologie, eindelijk iemand zien die hen begrijpt."

Met haar actie steunt ze twee goede doelen. De eerste heet Girls Who Code. Dat is een organisatie die ernaar streeft om meer vrouwen warm te maken om computerwetenschapper te worden. Daarnaast steunt ze Dreams Soar, een non-profit organisatie die vrouwen stimuleert om een carrière te beginnen in de STEM-sector. 

Beluister hier het interview met Zara op Radio 2 Vlaams-Brabant, vlak voor haar vertrek:

Ik denk dat ik vooral mijn kat ga missen

Zara Rutherford, pilote

Om de recordpoging te kunnen volbrengen moet Zara de hele tijd alleen in het vliegtuig zitten. Ze mag ook geen passagiers meenemen. "Ik ben wel een beetje bang om eenzaam te zijn," vertelt ze aan MNM. "Maar ik verblijf wel altijd bij families wanneer ik land, dus hopelijk helpt dat een beetje." Ze blijft ook contact houden met haar familie en vrienden. "Maar ik denk dat ik vooral mijn kat ga missen," zegt ze.

Ultralicht vliegtuig

Het ultralichte sportvliegtuig waarmee Rutherford de recordpoging onderneemt is van het type Shark ultralight, dat wordt gezien als het snelste microlichte vliegtuig. Het heeft een kruissnelheid van 300 kilometer per uur. Normaal is het vliegtuig een tweezitter, maar voor deze onderneming werd een stoel verwijderd en een extra benzinetank toegevoegd.

"Er zijn altijd dingen die ik moet doen," zegt Rutherford. "Ik moet controleren dat er geen andere vliegtuigen zijn, zien dat er niets mis is met het vliegtuig en communiceren met de mensen op de grond. Zij moeten altijd weten waar ik ben en wat mijn intenties zijn." Ze moet er ook voor zorgen dat ze gefocust blijft. "Als ik ooit denk dat ik in slaap ga vallen moet ik meteen naar beneden. Als dat niet kan, drink ik misschien een emergency Red Bull, maar het is vooral belangrijk dat ik veilig blijf." Zara vertelt dat ze er veel werk en geld van sponsors heeft ingestoken. "Dus ik hoop dat het gaat lukken," zegt ze.

De wereldrecordpoging van Zara Rutherford is te volgen bij verschillende VRT-netten. Op VRT NU verschijnen regelmatig reisverslagen van Zara's avontuur en ook op de onlinekanalen van Eén is haar tocht te volgen. MNM zal bellen met Zara voor een update. In het voorjaar van 2022 is het volledige reisverslag te zien in een docureeks op Eén en VRT NU. 

Meest gelezen