Amper 4 op de 10 Brusselse jongeren gevaccineerd: "We blijven sensibiliseren en trekken met bussen naar precaire wijken"

In Brussel zijn nog altijd maar iets meer dan 4 op de 10 jongeren tussen 18 en 34 jaar minstens één keer gevaccineerd. In Vlaanderen is dat 8 op de 10. Die lage vaccinatiegraad zorgt er mee voor dat in Brussel meer mensen op de afdeling intensieve zorg belanden dan elders in het land. Net als eerder bij de oudere bevolking, probeert de overheid die jongeren nu onder meer te bereiken met gerichte communicatie en door naar ze toe te gaan met vaccinatiebussen.

Jonge mensen maken minder kans om op de afdeling intensieve zorg te belanden dan oudere mensen, maar in Brussel is die kans wel groter dan in de rest van het land, want de Brusselse jongeren zijn nog altijd veel minder gevaccineerd. In de leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar is nog maar 44 procent minstens één keer ingeënt. In Vlaanderen is dat al 81 procent, in Wallonië 64 procent.

De lagere vaccinatiegraad bij de Brusselse bevolking, in het algemeen maar vooral bij de jongeren, zorgt er mee voor dat zowat 40 procent van alle coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg in ons land in een Brussels ziekenhuis ligt.

Dat nog maar zo weinig Brusselse jongeren zich hebben laten vaccineren, heeft verschillende oorzaken. Net als bij de oudere bevolking, speelt de internationale context van de hoofdstad een rol. Door het grote aantal verschillende nationaliteiten zijn de jongeren niet altijd even gemakkelijk te bereiken via de reguliere overheidscommunicatie en media.

Beluister het gesprek met Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie, in "De ochtend" op Radio 1:

De overheid probeert die jongeren nu te bereiken door, net als bij de oudere bevolking, gerichter te communiceren en naar hen toe te gaan. "We blijven mensen informeren via allerlei sociale media, via affiches en campagnes die lopen in de gemeenten. Daarnaast hebben we ook onze lokale antennes die ook een groot succes hebben gekend bij de oudere bevolking en we zijn nu ook met 5 bussen aan het rondrijden, waarbij we ons in de meest precaire wijken met een lage vaccinatiegraad stationeren en mensen gaan sensibiliseren dat ze zich onmiddellijk kunnen laten vaccineren, echt voor hun deur", legt Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie, uit in "De ochtend".

Daarnaast trekken die bussen ook naar evenementen, zoals de Zuidfoor. Mensen kunnen er gewoon binnenstappen om zich te laten vaccineren. "In die bussen worden zo'n 40 tot 100 vaccins per dag gezet. Dat zijn nog vrij lage aantallen, maar door hen te bereiken zetten we wel een sneeuwbaleffect in gang. Meer en meer mensen raken zo geïnteresseerd om zich te laten vaccineren", zegt Neven.

De overheid werkt daarnaast ook met religieuze leiders en informele leiders om bepaalde bevolkingsgroepen beter te bereiken.

Hoopvol

Diezelfde strategie is ook bij de oudere bevolking gebruikt. In die leeftijdsgroepen is de beschermingsgraad intussen wel gevoelig gestegen. Bij de 45-plussers is intussen 70 procent ingeënt, bij de 65-plussers is dat al meer dan 80 procent. "En dat zijn toch wel de bevolkingsgroepen die het meest risicovol zijn", zegt Neve.

Of het ook bij de jongeren zal werken, moet nog blijken. "We kunnen alleen maar zo goed mogelijk iedereen proberen te bereiken, maar op een bepaald moment is het ook aan de mensen om zich te laten vaccineren", zegt Neve, die toch hoopvol blijft. "Als je kijkt naar de cijfers van de 65-plussers ga ik ervan uit dat dat ook met een beetje vertraging bij de jongeren zo zal zijn."

Meest gelezen