AFP or licensors

Coronablog - Coronabesmettingen in Tokio naar recordhoogte, 70 procent van volwassenen in EU kreeg eerste prik

De coronacijfers zitten opnieuw in de lift in ons land. Op dit moment liggen 305 patiënten in het ziekenhuis, 14 procent meer dan een week eerder. De stijging van het aantal besmettingen gaat wel minder snel dat vorige week. In Tokio, waar de Olympische Spelen plaatsvinden, stijgen de besmettingscijfers naar een recordhoogte. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft aangekondigd dat 70 procent van de volwassenen in de Europese Unie een eerste prik gekregen heeft. Volg het coronanieuws op de voet in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Aantal coronabesmettingen in Tokio stijgt naar recordhoogte

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Tokio is tijdens de Olympische Spelen naar een recordhoogte gestegen. Vandaag werden in de Japanse hoofdstad 2.848 nieuwe besmettingen geteld.

Het aantal nieuwe besmettingen overstijgt daarmee duidelijk de 2.520 gevallen die op 7 januari werden gemeten. Dat was tot nu toe het hoogste aantal positieve gevallen op 24 uur tijd in Tokio.

Experts hadden ervoor gewaarschuwd dat het aantal besmettingen tijdens de Olympische Spelen tot boven de 3.000 gevallen per dag zou kunnen stijgen. De situatie zou "kritiek" kunnen worden, zo klonk het. Momenteel is in Tokio voor de vierde keer een noodtoestand wegens het coronavirus van kracht.

© 2020 SOPA Images

Volgens Koichi Nakano, een professor in de politiek aan de Sophia Universiteit in Tokio, zijn het echter niet de Olympische atleten die verantwoordelijk zijn voor de stijging. Maar het feit dat de Spelen kunnen plaatsvinden op een moment dat de bevolking zich aan coronamaatregelen moet blijven houden, zorgt voor steeds meer onvrede. "De mensen worden ongeduldig en luisteren niet meer naar de regering", klinkt het.

Anderen negeren dan weer de oproep om thuis te blijven omdat ze zo dicht mogelijk bij een van de Olympische wedstrijden willen komen.

70 procent van volwassenen in EU heeft eerste coronaprik gehad: "EU heeft woord gehouden"

70 procent van de volwassenen in de Europese Unie heeft een eerste prik gekregen tegen het coronavirus. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd. Daarmee maakt de EU de doelstelling waar die ze zichzelf in januari had opgelegd.

"De EU heeft woord gehouden", zegt von der Leyen. "Ons doel was om in juli 70 procent van de volwassenen in de EU te beschermen met minstens 1 vaccinatie. Vandaag hebben we dat doel bereikt." Van alle volwassenen in de EU heeft bovendien 57 procent ook al een tweede vaccin gekregen.

Von der Leyen roept wel op om nog niet te verslappen. "De deltavariant is heel gevaarlijk. Ik roep daarom iedereen die de kans heeft op om zich te laten vaccineren, voor hun eigen gezondheid en om andere te beschermen."

Gevaccineerde Amerikanen moeten opnieuw mondmasker dragen in hoge risicogebieden

De gevaccineerde Amerikanen moeten in hoge risicozones opnieuw een mondmasker dragen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten, de CDC, aangekondigd.

"In de zones waar de verspreiding van COVID-19 hoog is, raadt het CDC mensen die ingeënt zijn aan een mondmasker te dragen in publiek toegankelijke plaatsen indoor", zei directrice Rochelle Walensky van de CDC. Ze legde uit dat de nieuwe richtlijn noodzakelijk is vanwege de snelle verspreiding van de deltavariant in de VS.

Een op de twee Fransen volledig gevaccineerd

In Frankrijk is sinds vandaag meer dan 50 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. De afgelopen week werden 4,7 miljoen vaccins gezet. Dat is de beste week sinds het begin van de vaccinatiecampagne in Frankrijk in december vorig jaar. De Franse minister van Gezondheid wil het deze week en volgende week nog beter doen.

Frankrijk kampt momenteel met een vierde coronagolf als gevolg van de deltavariant van het virus. Begin juli meldde het land nog dagelijks ongeveer 4.000 nieuwe coronabesmettingen, maar vorige week waren dat er 22.000. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook.

Het land loopt achterop in Europa wat de vaccinatiegraad bij de bevolking betreft. Om mensen te motiveren om zich te laten vaccineren worden de maatregelen aangescherpt. Vanaf augustus hebben mensen een coronapas, die volledige vaccinatie of een recente negatieve test bewijst, nodig om horecazaken en sommige winkelcentra binnen te mogen. Die is nu al nodig bij onder meer musea en bioscopen.

Er is ook een wetsvoorstel goedgekeurd dat zorgmedewerkers verplicht om zich te laten inenten tegen COVID-19. 

"Ongevaccineerde zorgverleners niet langer gedeeltelijk vrijgesteld van quarantaine na terugkeer uit rode zone"

Tegen de achtergrond van de toegenomen vaccinatiegraad worden de uitzonderingen op de quarantaineregels aangepast. Dat heeft gezondheidsinstituut Sciensano gemeld. Zo worden ongevaccineerde zorgverleners niet langer gedeeltelijk vrijgesteld van quarantaine na terugkeer uit een rode zone.

Voor personen die terugkeren uit een zeer hoog risicogebied zijn geen uitzonderingen op de quarantaine meer toegestaan, zo stelt Sciensano. Daarbij vervallen dus ook de uitzonderingen in het kader van een personeelstekort in kritische functies binnen essentiële sectoren, inclusief in de gezondheidssector.

Ook de regels voor hoogrisicocontacten veranderen. Ook op dit vlak worden de uitzonderingen voor personen in kritische functies binnen essentiële sectoren aangepast. Ze zijn niet langer toegestaan voor niet-gevaccineerde hoogrisicocontacten. Dit geldt ook voor de gezondheidssector, aldus Sciensano.

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt

In het Erasmus MC in Rotterdam zijn, met speciale antilichamen, de eerste coronapatiënten behandeld die zelf onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Dat meldt het Medisch Centrum op de eigen site. Het spreekt zelf van een doorbraak.

Casirivimab en imdevimab zijn antistoffen die maken dat het coronavirus minder goed een menselijke cel kan binnendringen. "Je koopt er als het ware de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken. Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus", zegt internist-infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC, die de behandeling toepaste. Sommige mensen maken ook na volledige vaccinatie geen antistoffen aan.

"Bij elke nieuwe COVID-19-patiënt wordt nu onmiddellijk bij opname gekeken of er al antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Is dat niet het geval dan hebben we een nieuwe behandeling in ons arsenaal."

De antistoffen zijn in het laboratorium gemaakt, maar ontdekt in het bloedplasma van een patiënt die corona had gehad. De nieuwe therapie is nog niet volledig geregistreerd, maar wel voor gebruik goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentchap EMA.

Mondmasker in meerdere Franse departementen weer verplicht op straat

Het dragen van een mondmasker in de buitenlucht is opnieuw verplicht langs grote delen van de Franse westkust. Door het oprukken van de deltavariant van het coronavirus verstrengen de mondmaskerregels op tal van plaatsen.

Het departement Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, heeft de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd in Bordeaux en in de toeristische gebieden. 

Omdat de departementen VendéeCharente-MaritimeLandes en Pyrénées-Atlantiques onlangs gelijkaardige maatregelen hadden aangekondigd, geldt de mondmaskerplicht nu in de meeste West-Franse badplaatsen, tussen Sables-d'Olonne en de Spaanse grens. Daarbij bevinden zich ook populaire toeristische bestemmingen als Ile de RéIle d'Oléron en Biarritz.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In Gironde wordt de maatregel tot 31 augustus bovendien gecombineerd met een verbod op het gebruik van alcohol op de openbare weg. Er geldt wel een uitzondering voor de terrassen.

Ook in het noorden van Corsica worden striktere regels ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Het dragen van een mondmasker is er voortaan verplicht in de drukke straten van verschillende steden, waaronder Bastia. Om nachtelijke feestjes te voorkomen is het ook verboden om na 21.00 uur nog met meer dan tien mensen samen te komen op stranden en aan natuurgebieden.

Het departement Pyrénées-Orientales, in het zuiden van Frankrijk, had midden juli als eerste beslist de mondmaskerplicht weer in te voeren. In het naburige departement Aude geldt de maatregel eveneens op drukke plaatsen, zoals in het centrum van Carcassonne. Maandag had ook de prefectuur van Hérault, met onder meer de stad Montpellier, de terugkeer van de mondmaskerplicht aangekondigd. In de departementen Alpes-Maritimes en Meurthe-et-Moselle zijn gelijkaardige maatregelen ingevoerd.

Vaccinatiecentrum in Bilzen verhuist op 1 september, zodat er weer gesport kan worden

Het Bilzens vaccinatiecentrum in sporthal de Kimpel gaat op 1 september dicht. De zaal wordt ontruimd zodat er gesport kan worden. Wie zich daarna wil laten vaccineren, kan dat in het jeugdcentrum de Bilding, vlakbij de sporthal.

Let op voor phishingmails over je covidcertificaat

Enkele Limburgse gemeentebesturen waarschuwen dat er phishingmails de ronde doen. Die mails gaan over zogezegde dringende documenten die in je e-box zouden staan in verband met je covidcertificaat. Maar de mails en links die ze bevatten zijn vals.

Klein Diepenbeeks festival Boer Zoekt Bier wordt testevenement voor corona

Het festival Boer Zoekt Bier in Diepenbeek wordt een testevenement voor het coronavirus, en mag dus zonder mondmaskers en zonder social distancing doorgaan. Het festival vindt komende zaterdag 31 juli plaats.

"Het is voor ons moeilijk het festival met de beperkende maatregelen te organiseren, omdat we het vooral moeten hebben van de sfeer en beleving. Bovendien willen we andere festivals helpen met expertise opbouwen rond de coronaveiligheid. Daarom hebben we geappliceerd om een testevenement te mogen zijn, en dat is aanvaard", zegt mede-organisator Jaak Roggen. "We hebben er heel wat werk in gestoken, en zijn nu vastberaden dat het zal werken."

Alle bezoekers moeten een Covid Safe Ticket (CST) tonen aan de inkom van het festival. Bezoekers kunnen een Covid Safe Ticket bemachtigen als ze minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn, als ze een negatieve PCR-test kunnen voorleggen van maximum 48 uur geleden, of als ze kunnen aantonen dat ze in de voorbije zes maanden genezen zijn van COVID-19 en een herstelcertificaat kunnen voorleggen. Iedereen kan het certificaat downloaden op zijn of haar smartphone.

"Via een QR-code kunnen we aan de inkom zien of je een groen of een rood scherm hebt op je CST", vertelt Roggen. "Wie een rood scherm heeft, komt er niet in. Wie geen CST heeft, is verplicht een snelle antigeentest te doen, die op voorhand geboekt moet worden. Het merendeel van onze bezoekers heeft gekozen voor het CST, tot nu toe heeft ongeveer twintig procent een afspraak voor een snelle antigeentest." 

De snelle antigeentest wordt in een nabijgelegen kleine zaal afgenomen, op 150 meter van de inkom. Op die manier blijft die groep gescheiden van de andere groep, die wel een CST heeft.

Het wordt de tweede editie van het festival. In 2019 werd het een eerste keer georganiseerd en waren er zo'n 1.500 bezoekers, deze keer mikt de organisatie op een kleine 3.000 aanwezigen.

Hoge positiviteitsgraad bij Brusselse reizigers die terugkeren uit rode zone

De reizigers die terugkeren uit een rode zone en in Brussel getest worden zorgen voor een hoger wordende positiviteitsgraad in het Brussels Gewest. Dagelijks worden 9.800 personen getest in de hoofdstad en twee derde daarvan zijn mensen die op vakantie vertrekken of uit vakantie terugkeren.

De incidentiegraad over 14 dagen bedraagt in het Brussels Gewest 261 besmettingen per 100.000 inwoners. Het reproductiegetal ligt op 1,08, wat betekent dat het virus zich verder verspreidt. De stijgende positiviteitsgraad is daar een bewijs van. In het Brussels Gewest ligt die momenteel op 3,2 procent, maar bij de reizigers die terugkeren uit rode zone ligt dat zelfs op 3,5 procent.

Nicolas Maeterlinck

Het zijn de reizigers die zo de negatieve cijfers voeden. Het aantal personen die terugkeren uit een rode zone en positief testen staan voor een vijfde van de positieve gevallen in Brussel. 

"Er wordt veel getest in Brussel en natuurlijk worden daar ook heel wat positieve gevallen gevonden. Doordat de vaccinatiegraad bij de jongeren ook vrij laag ligt, zie je ook bij die jonge reizigers een nog hogere positiviteitsratio", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie zal in de komende dagen extra veldagenten inzetten om na te gaan of terugkerende reizigers uit een rode zone zich aan de quarantaine houden, net als mensen die positief hebben getest.

Koninklijke Academie voor Geneeskunde adviseert verplichte vaccinatie gezondheidspersoneel

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) en haar Franstalige tegenhanger ARMB beveelt "de verplichte vaccinatie aan voor alle verzorgend en niet-verzorgend personeel van ziekenhuizen, klinieken en zorginstellingen, evenals voor alle artsen, andere gezondheidszorgbeoefenaar en mantelzorgers, betrokken bij (ambulante)  zorg". Zo staat in een advies van 19 juli dat op de website van de Academie gepubliceerd is.

In hun advies steunen ze het beleid van de federale en de deelstaatregeringen om de vaccinatie voort te zetten en te promoten. Ze staan ook achter het beleid om het collectieve belang van de bescherming van de volksgezondheid te bevorderen en tegelijkertijd de grondrechten van de burgers in een vrije en democratische samenleving te respecteren, luidt het nog.

James Arthur Photography

Daarnaast bevelen ze aan om net als in andere landen gebeurt een verplichte vaccinatie in te voeren voor al het zorgpersoneel. Voor de mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, stellen ze bijkomende beschermingsmaategelen voor zoals Covid-safe maatregelen of professionele herplaatsing, luidt het in het advies. 

De aanbeveling is volgens de KAGB en ARMB gebaseerd op een aantal overwegingen zoals het verhoogd risico dat zorgpersoneel loopt, het risico op overdracht van de besmetting op kwetsbare personen, de snelle opkomst van varianten in een niet over onvoldoende gevaccineerde gemeenschap, de onvoldoende vaccinatiegraad van het zorgpersoneel, de plicht van de samenleving om het gezondheidsstelsel zoveel mogelijk intact en operationeel te houden, de verplichting van de gezondheidsinstellingen om hun personeel te beschermen en de plicht om patiënten en kwetsbare personen te beschermen. 

De academies wijzen voorts op de deontologische plicht van gezondheidswerkers om een voorbeeld te zijn voor hun patiënten en op de analogie met de verplichte vaccinatie tegen hepatitis C. In ons land zijn er bovendien veilige en werkzame vaccins tegen Covid-19 beschikbaar, en er is een "zeer gunstige verhouding tussen  voordelen en risico's" van vaccinatie. 

"De verplichte vaccinatie kan dus worden opgevat als een onderdeel van de sociale solidariteit, van de plicht om de gezondheid van alle leden van de samenleving te beschermen, in het bijzonder van kwetsbare groepen. De minimale risico's van vaccinatie dienen bijgevolg een hoger belang inzake volksgezondheid", besluit het advies.

EU geeft groen licht voor 525 miljoen euro staatssteun aan Duitse vliegmaatschappij Condor

Duitsland mag luchtvaartmaatschappij Condor 525,3 miljoen euro staatssteun toekennen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Het geld is deels bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen, maar het grootste deel - ruim 321 miljoen euro - gaat naar de ondersteuning van een herstructurering. 

De Europese Commissie keurde in april vorig jaar al een Duitse staatsgarantie van 550 miljoen euro goed ten aanzien van Condor, maar het bedrag dat voorzien was voor de gevolgen van de pandemie was gebaseerd op de geschatte schade van de crisis. Het Europees Hof van Justitie vernietigde die beslissing echter omdat die onvoldoende gemotiveerd zou zijn.

In de beslissing vandaag is rekening gehouden met de reële schade van de pandemie. Het bedrag komt nu neer op 144,1 miljoen euro, het teveel moet Condor terugbetalen aan de Duitse overheid. Condor vliegt wereldwijd op 126 bestemmingen. De Duitse luchtvaarmaatschappij werd in 2019 fel verzwakt door het faillissement van moedermaatschappij Thomas Cook. Sindsdien was het bedrijf op zoek naar nieuwe investeerders.

Gewonden bij protest coronamaatregelen in Congo

In Congo zijn gewonden gevallen bij een studentenbetoging tegen de coronamaatregelen. De actie is door de politie uit elkaar geslagen. De politie sloot de campus af en arresteerde 8 betogers.

De studenten kwamen op de universiteitscampus protesteren tegen de dood van een medestudent. De jongeman was tegengehouden bij een coronacontrole omdat hij geen masker droeg. Toen hij het toch bovenhaalde, schoot de agent hem dood.

Wie geen masker draagt moet in Congo 5 dollar betalen, maar agenten strijken vaak zelf de boete op. Congo heeft net een derde coronapiek achter de rug. Er zijn nu 48.000 mensen besmet geraakt en 1.023 mensen overleden. De slachtoffers vallen vooral in de grote steden Kinshasa, Goma en Lubumbashi.

Wallonië heeft kaap van 80% eerste prikken in zicht

Binnen enkele dagen rondt Wallonië de kaap van 80% van de 18-plussers met een eerste dosis van een vaccin tegen COVID-19. Gisteren stond de teller op 78,5%, terwijl intussen ook al de kaap van 65% volledig gevaccineerden is overschreden. Dat meldt Waals minister van Gezondheid Christie Morreale (PS).

In het zuiden van het land kent de vaccinatie van de jongeren een zeker succes, met de helft van de 16-17-jarigen die al een afspraak gemaakt heeft en 20% van de 12- tot 15-jarigen, aldus minister Morreale. Ze is ook verheugd dat 80% van het zorgpersoneel en 86% van de mensen met onderliggende aandoeningen (5% meer in vergelijking met vorige week) reeds gevaccineerd is. 

Heel wat mensen in de regio's die door de overstromingen getroffen zijn, hebben hun prik niet kunnen halen. Wie voor een eerste dosis ging, kan zich opnieuw registreren in het vaccinatiecentrum naar keuze. Wie zijn tweede prik miste, kan terecht in het centrum waar hij of zij de eerste dosis kreeg, na controle of hetzelfde vaccin nog beschikbaar is.

Door de overstromingen is het vaccinatiecentrum van Vaux-sous-Chèvremont (Chaudfontaine) definitief gesloten. Sinds maandag en tot vrijdag 6 augustus is er een alternatief: een vaccinatiebus van de provinicie, die geopend is van 9 tot 17 uur. Mensen kunnen er terecht voor een eerste dosis; voor de tweede dosis kunnen ze terecht in het centrum van Tilff.

Uitverkocht Kamping Kitsch Club verwelkomt 18.000 festivalgangers zonder mondmasker

De tiende editie van het festival Kamping Kitsch Club in Kortrijk is volledig uitverkocht. Op 21 augustus verzamelen zowat 18.000 festivalgangers op de weide achter sportcentrum de Lange Munte zonder mondmasker of sociale afstand. Enkel wie volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest kan voorleggen, mag binnen op het festival. Ter plaatse wordt geen testdorp voorzien.

Na de afgelasting van Pukkelpop lieten de organisatoren al weten dat Kamping Kitsch Club zeker kon doorgaan. "Gezien wij een eendagsfestival zijn hoeven wij geen tussentijdse testen te doen, mensen moeten bij aankomst op Kamping Kitsch Club wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen" klonk het bij de organisatie. 

Aan de ingang zullen evenwel geen sneltests gedaan worden. Bezoekers zijn dus zelf verantwoordelijk voor hun Covid Safe Ticket. De organisatie benadrukt dat bezoekers een mondmasker moeten dragen bij het aanschuiven aan de ingang. Eens binnen op het festivalterrein, is het mondmasker niet meer verplicht. 

Onder meer Mark With a K, Bart Kaëll, De Romeo's en Hot Marijke zullen op 21 augustus de revue passeren in Kortrijk.

Amper 4 op de 10 Brusselse jongeren gevaccineerd: "We blijven sensibiliseren en trekken met bussen naar precaire wijken"

In Brussel zijn nog altijd maar iets meer dan 4 op de 10 jongeren tussen 18 en 34 jaar minstens één keer gevaccineerd. In Vlaanderen is dat 8 op de 10. Die lage vaccinatiegraad zorgt er mee voor dat in Brussel meer mensen op de afdeling intensieve zorg belanden dan elders in het land. Net als eerder bij de oudere bevolking, probeert de overheid die jongeren nu onder meer te bereiken met gerichte communicatie en door naar ze toe te gaan met vaccinatiebussen.

Lees meer in dit bericht:

Meer dan 2.000 nieuwe besmettingen in Israël

In Israël blijft het aantal coronagevallen aanzienlijk stijgen. Het ministerie van Volksgezondheid meldt vandaag 2.112 nieuwe besmettingen. Dat is het hoogste aantal sinds medio maart.

Volgens de Israëlische televisie gaat het in ongeveer één op de tien gevallen om iemand die uit het buitenland is teruggekeerd. Ook het aantal patiënten bij wie de ziekte een zwaar beloop kent, zit in de lift en steeg naar 138. Ruim een week geleden waren dat er nog 61. De meeste nieuwe gevallen houden volgens de officiële cijfers verband met de deltavariant van het virus. Het gaat voornamelijk om jongere mensen.

In Israël is intussen meer dan 57 procent van de 9,3 miljoen inwoners volledig gevaccineerd. De inentingscampagne in Israël kende vooral in het begin veel succes en vorderde dermate snel dat ze als voorbeeld gold voor vele andere landen. Na een zekere stagnatie kwam de campagne opnieuw in een stroomversnelling door de recente stijging van het aantal coronagevallen.

Vlaams Patiëntenplatform vraagt verplichte vaccinatie zorgpersoneel

Het Vlaams Patiëntenplatform pleit voor een verplichte vaccinatie van alle zorgverleners tegen COVID-19. Uit een uitgebreide bevraging blijkt immers dat acht op de tien personen met een chronische ziekte volmondig "ja" antwoorden op de vraag naar verplichting. Dat meldt het platform dat 115 patiëntenverenigingen vertegenwoordigt in een persbericht.

Momenteel schommelt de vaccinatiegraad van zorgmedewerkers sterk en dat kan niet, vindt het Vlaams Patiëntenplatform. De patiënten zijn het daar mee eens, want op minder dan een week tijd vulden 350 leden van het platform een bevraging in. Tachtig procent is voor verplichte vaccinatie.

"Zo'n krachtig signaal mag niet verloren gaan", zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. "Verplichte vaccinatie is noodzakelijk om juist de meest kwetsbare patiënten of bewoners waar zorgverleners mee in aanraking komen, te beschermen. Voor hen blijft COVID-19 immers levensbedreigend."

"Het zou in België ook niet de eerste keer zijn dat een vaccinatie verplicht wordt voor bepaalde beroepscategorieën", luidt het. "Kijk maar naar de verplichte hepatitis B-vaccinatie die al verschillende jaren is ingebed in de arbeidswetgeving voor de gezondheidszorg."

Meest gelezen