Videospeler inladen...

Eerste veroordeling in Hongkong op basis van de nieuwe veiligheidswet

In Hongkong is voor het eerst iemand veroordeeld op basis van de nieuwe veiligheidswet. Die werd een jaar geleden ingevoerd door Peking in een poging om de politieke situatie onder controle te krijgen. Er wachten nog meer dan 100 Hongkongers op een proces. Ze riskeren een levenslange gevangenisstraf. 

De 24-jarige Tong Ying-kit, een voormalig kelner, zou op 1 juli vorig jaar met zijn motorfiets ingereden zijn op 3 politieagenten terwijl hij een vlag droeg waarop de slogan stond: "Bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd." Volgens de 3-koppige jury heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan terrorisme en ophitsing.  

De rechters, aangesteld door de pro-Chinese regering van Hongkong, tilden vooral zwaar aan de slogan op de vlag, de officieuze leuze van de protesten in 2019. Die zou aanzetten tot afscheiding van China, wat voortaan strafbaar is. De brommer van Tong werd beschouwd als een potentieel moordwapen. De strafmaat wordt pas later bepaald, maar de veroordeelde riskeert een levenslange gevangenisstraf. 

Tientallen rechtszaken

Naar het proces werd reikhalzend uitgekeken door pro-democratie activisten in Hongkong. Normaal vinden strafzaken plaats in de aanwezigheid van een jury, maar dat is niet het geval bij processen op basis van de veiligheidswet. Volgens de regeringen van Hongkong en China was die veiligheidwet nodig om de rust te doen weerkeren in Honkong.

De afgelopen maanden zijn meer dan 100 Hongkongers opgepakt voor schendingen van de veiligheidswet. Velen  van hen droegen T-shirts of hadden posters bij zich met dezelfde slogan als op de vlag van Tong Ying-kit. Sinds de nieuwe veiligheidwet is ingevoerd, zijn de grootschalige straatprotesten in Hongkong verdwenen. Door de coronapandemie zijn betogingen ook verboden. 

Slogans op de muur tijdens de protesten in 2019
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen