Belga Image

Ex-judoka en -bondscoach Jean-Marie Dedecker trots op bronzen medaille van Matthias Casse

Matthias Casse behaalde de bronzen medaille judo op de Olympische Spelen in de categorie tot 81 kilo. Ex-judoka, -trainer en -bondscoach Jean-Marie Dedecker is trots op zijn sterke prestatie: "Voor mij is Matthias Casse de nieuwe Robert Van de Walle. Hij is nog maar 24 en kan nog zoveel bereiken de komende jaren."

Jean-Marie Dedecker volgde deze voormiddag als vroegere judobondscoach de Olympische Spelen heel nauw op. “Het was voor mij een hele voormiddag nagelbijten. Ik heb alle wedstrijden opgenomen, want ik geniet ervan om te zien hoe Casse de Georgiër op zijn rug smijt voor die bronzen medaille.  Daarnet tijdens de halve finale heb ik me even kwaad gemaakt op de scheidsrechters. De Japanse tegenstander had geen goede "waza ari" uitgevoerd, waarmee hij volgens hen won. Maar Casse was doorgedraaid op zijn buik, dus dan telde dat niet. Matthias werd inderdaad neergegooid, maar kon wel nog recht krabbelen. Dus dat werd verkeerd beoordeeld en dat zeg ik niet alleen als supporter, maar ook vanuit mijn jaren ervaring."

Matthias Casse is een Olympiër van het hoogste niveau in België. Of dat nu brons, zilver of goud is, dat maakt niet uit

Voormalig judobondscoach Jean-Marie Dedecker

Over het algemeen is Dedecker onder de indruk van de sterke prestatie van de judoka: "Bijna niemand wist dat Casse wereldkampioen was, maar nu zal iedereen hem kennen en ook onthouden door zijn bronzen medaille op de Olympische Spelen. Waarschijnlijk is Matthias wel wat ontgoocheld, want hij ging naar Tokio voor een gouden medaille. Maar hij heeft het toch maar flink gedaan. Hij is ook nog maar 24 jaar oud en de kracht van een man neemt toe tot 32-jarige leeftijd. Dus als Matthias zo blijft doorgaan, dan is hij de nieuwe Robert Van de Walle. Ik kan alleen maar zeggen dat hij een Olympiër van het hoogste niveau is in België, of dat nu brons, zilver of goud is, dat maakt niet uit."

Olympische topjaren onder Dedecker

De Olympische Spelen blijven voor de vroegere bondscoach Dedecker belangrijk om te volgen. "Ik heb zelf 5 keer met judoka's op de spelen gestaan. We hebben met onze ploeg iedere Olympische Spelen minstens 1 kampioen gemaakt, behalve op de spelen van 1984. In 1980 scoorde Robert Van de Walle, in 1988 hadden we Ingrid Bergmans. Daarna haalde Heide Rakels in 1992 brons. En uiteindelijk hadden we het hoogtepunt van de Belgische judo in Atlanta in 1996, waar we 4 medailles mee naar huis konden nemen met goud voor Ulla Werbrouck, zilver voor Gella Vandecaveye, brons voor Marie-Isabelle Lomba. En uiteindelijk haalde ook Harry Van Barneveld brons. Niemand spreekt Harry aan omdat hij ooit Europees Kampioen was, maar wel over zijn 3de plaats op de spelen. Voor Casse is het nu misschien een domper, maar we mogen zeer trots zijn op zijn prestatie", beslist Dedecker bij Radio 2 West-Vlaanderen: 

Meest gelezen