Supplementen voor zwangere vrouwen vaak overbodig en verkeerd gedoseerd, zegt Test Aankoop

Supplementen voor zwangere vrouwen zijn vaak overbodig, te duur en - in het geval van foliumzuursupplementen - ook vaak fout gedoseerd. Tot die conclusie komt Test Aankoop in een nieuwe studie. De Vlaamse vereniging voor Gynaecologie zegt dat supplementen geen kwaad kunnen, maar dat ze niet altijd overal even veel nut hebben.

Zwangerschapsvitamines zijn niet altijd nodig, aldus de conclusie van de consumentenorganisatie Test Aankoop in een nieuwe studie. Wie zwanger is, of wil worden, wordt vaak aangeraden om bepaalde vitaminesupplementen te nemen. Maar volgens Test Aankoop zijn die niet altijd nodig en volstaat een degelijk voedingspatroon. Bovendien, zo argumenteert Test Aankoop, zijn die extra vitamines vaak heel duur. Te duur, aldus de consumentenorganisatie.

Te duur

Volgens de studie van Test Aankoop kost een multivitamine gemiddeld tussen de 0,43 en 0,79 euro per dag. Op een innamebasis van 4 of 9 maanden kunnen de totale kosten dus variëren tussen de 13,44 en 32,70 euro. Voor een supplement met visolie betaal je voor 10 of 15 maanden al snel tussen de 237 en 355,50 euro. Volgens Test Aankoop moeten artsen dan ook opletten met het voorschrijven van die supplementen. "Gezondheidswerkers hebben een belangrijke rol te spelen bij het onderscheiden van marketingboodschappen voor supplementen die al dan niet een echt voordeel bieden voor patiënten. Ze moeten ophouden deze dure producten automatisch aan te bevelen, zonder na te gaan of ze in dat specifiek geval wel echt nodig zijn", aldus Simon November van Test Aankoop.

Gezondheidsmedewerkers moeten stoppen met het automatisch aanbevelen van zwangerschapssupplementen

Simon November van Test Aankoop

Bij de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) is te horen dat de samengestelde vitaminesupplementen nooit kwaad kunnen, maar dat artsen altijd moeten kijken ze nodig zijn, en dat ze dat ook doen. "Soms hebben ze hun nut, soms niet", aldus gynaecoloog Johan Van Wiemeersch van de VVOG.

Foliumzuur: verkeerd gedoseerd

Test Aankoop zoomde in de studie ook in op een specifiek supplement, namelijk dat van foliumzuur, omdat het het enige echte aanbevolen en noodzakelijke supplement is voor tijdens de zwangerschap. "Het valt veel goedkoper uit dan de samengestelde vitaminesupplementen (...) We hebben 32 foliumzuursupplementen onderzocht, maar 11 daarvan respecteren de aanbevolen dagelijkse dosis van 0,4 milligram. De andere zitten daarboven", aldus November. "En een te hoge dosis kan het tekort aan het vitamine B12 maskeren, wat vermeden dient te worden voor zwangere vrouwen. Het risico is klein, maar niet onbestaande", aldus November. Bovendien blijkt uit de studie van Test Aankoop dat ook maar 11 van de 32 onderzochte foliumzuursupplementen een (correct) notificatienummer hebben. Zo'n nummer komt er na goedkeuring van Volksgezondheid en is verplicht.

Soms hebben supplementen nut, soms niet

Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch

Gevraagd om een reactie benadrukt de VVOG dat sommige vrouwen wegens aandoeningen wel wordt geadviseerd hogere dosissen foliumzuur te nemen, en dat het risico op gevolgen door een te hoge inname van foliumzuur laag is. Test Aankoop heeft de producenten met een hogere dosis foliumzuur, en diegene zonder correct notificatienummer, aangeschreven. 

Meest gelezen