vzw Steenen Muur

Geen Wezemaalse wijnfeesten dit jaar: “We moeten ook aan de veiligheid van de mensen denken”

De Wezemaalse wijnfeesten gaan dit jaar, net zoals vorig jaar, niet door. Dat heeft het bestuur van vzw Steenen Muur beslist door de slechtere coronacijfers en de strenge voorwaarden om een evenement te organiseren. “Dat is heel spijtig, want dat is eigenlijk de bron van inkomsten van de vzw”, zegt voorzitter Eduard Monsecour.

De Wezemaalse wijnfeesten zijn een begrip in het Hageland. De laatste zaterdag van augustus wordt het dorp van Wezemaal altijd omgebouwd tot een wijndorp met standen waar je kan proeven van de Hagelandse wijnen. Er komen elk jaar zowat 2.000 wijnliefhebbers op af.

Door de slechtere coronacijfers en de strenge maatregelen voor evenementen besliste de organisatie vzw Steenen Muur om de wijnfeesten ook dit jaar te schrappen. “We hebben samengezeten met onze burgemeester en daar werd beslist dat we niet met glazen mogen rondlopen”, zegt voorzitter Eduard Monsecour. “Bezoekers zouden dus niet met hun glas van stand tot stand mogen gaan. Dat is wel een probleem tijdens de wijnfeesten, want de bedoeling is dat mensen bij elke stand wijn kunnen proeven. Het zou zittend moeten gebeuren.” 

Volgens Monsecour is het onmogelijk om de wijnfeesten zittend te organiseren. “We moeten dan tussen die standen heel veel ruimte voorzien en we zouden veel meer tafels nodig hebben. Daarnaast zouden we standen moeten weglaten en dus een selectie maken van wie mag komen en wie niet. Dat is niet gemakkelijk, want het zijn bijna allemaal mensen die al zestien jaar komen.” 

Wijnweekends als alternatief

De organisatie schrapte de feesten met pijn in het hart. “Dat is heel spijtig, want dat is eigenlijk de bron van inkomsten van de vzw, maar we moeten ook aan de veiligheid van de mensen denken.” Als alternatief zet de vzw wel haar wijnkelder open tijdens de wijnweekends van het Hageland eind augustus. Daar zullen bezoekers en passanten de wijnen van de nieuwe oogst 2020 kunnen proeven in een wijnglas van de Wezemaalse wijnfeesten. 

Meest gelezen