Belga

Watersportbaan in Gent krijgt diepere bodem: "Op sommige plaatsen is hij maar 60 centimeter diep"

Vlaanderen investeert 2,5 miljoen euro om de Watersportbaan in Gent uit te baggeren. Dat was nodig, want de baan is op sommige plaatsen maar 60 centimer diep. "Door de bodem dieper te graven kunnen er in de toekomst meer wedstrijden doorgaan", zegt de voorzitter van de Gentse roeivereniging, Patrick Rombaut.

Goed nieuws voor roeiers, kajakkers en kanovaarders want Vlaanderen investeert 2,5 miljoen euro om de Gentse Watersportbaan dieper uit te graven. Dat geld komt bovenop de 2,5 miljoen euro die de stad Gent zelf al investeert in de baggerwerken. En dat was nodig want de laatste graafwerken dateren al van eind de jaren 70. 

Aan de kanten was de bodem al bijna zichtbaar

Patrick Rombaut, voorzitter van de Gentse roeivereniging

Voor Patrick Rombaut, de voorzitter van de Gentse roeivereniging, komen de baggerwerken geen moment te vroeg. "Aan de kanten was de bodem al bijna zichtbaar. In de loop der jaren is er ook al heel wat materie in de bodem beland, waardoor die hoger wordt. Denk maar aan de vele blaadjes van bomen die in het water vallen of het vele stof dat in het zand terechtkomt."

Meer internationale wedstrijden

De baggerwerken starten in het najaar van 2022 en zouden begin 2023 al klaar moeten zijn. Het is de bedoeling dat de bodem overal minstens twee meter diep is. "Dat is noodzakelijk als je opnieuw een grote internationale regatta wilt organiseren. Dan moet je een minimum diepte hebben over de gehele Watersportbaan, zowel in de breedte als in de lengte", verduidelijkt Rombaut.

Mogelijk komen er nog enkele nieuwigheden zoals een systeem om start en finish duidelijk kenbaar te maken, en ook wordt er gedacht aan een nieuwe wedstrijdtoren en verlichting van de nabijgelegen kanopolovelden. Maar of dat er allemaal effectief komt, wordt pas later beslist.

Meest gelezen