Belga

Graafwerken aan station Merelbeke kunnen oude bommen blootleggen: "We hebben een evacuatiezone ingesteld"

Vanaf volgende week gaat spoorwegbeheerder Infrabel de grond aan het station van Merelbeke saneren. Ze gaan ook onderzoeken of er nog oude bommen onder de grond zitten. Uit veiligheid zijn in Merelbeke, maar ook in Gent en Melle, schuil- en evacuatiezones uitgetekend. "We hebben zelfs opvangcentra aangeduid waar mensen terecht kunnen als er een bom wordt gevonden", zegt burgemeester van Melle, Dirk De Maeseneer (CD&V).

Op 2 augustus start Infrabel met graafwerken aan het station van Merelbeke. Dat station werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Daarom bestaat er een kans dat er vliegtuigbommen kunnen gevonden worden. Tijdens de werken zal dan ook een bomexpert aangesteld worden om de graafwerken te begeleiden. Als er effectief een bom gevonden wordt, dan zal ontmijningsdienst DOVO ingeschakeld worden. 

Evacuatie is een ernstige maatregel en gebeurt enkel wanneer het echt nodig is

Stad Gent

Het station van Merelbeke ligt eigenlijk op Gents grondgebied. Mensen die in een straal van 270 meter rond het station wonen, krijgen een brief om te evacueren als er daadwerkelijk bommen gevonden worden. "Evacuatie is een zeer ernstige maatregel en zal enkel gebeuren als het echt nodig is", klinkt het bij de stad Gent.

Opvangcentra

Ook de gemeente Melle ligt vlakbij het station van Merelbeke. "We hebben een 80-tal woningen opgenomen in de evacuatiezone. Stel dat er een explosief gevonden wordt en dat er geëvacueerd moet worden, dan kunnen mensen best naar vrienden, kennissen of familie buiten de evacuatiezone gaan. Al voorzien we ook opvangcentra", zegt de burgemeester van Melle, Dirk De Maeseneer (CD&V). 

Schuilzone

In Merelbeke zelf zijn geen opvangcentra voorzien, want zij bevinden zich niet in zo'n evacuatiezone. "Maar bij ons is er wel een schuilzone", zegt schepen Luc Van Huffel (Open VLD). "Dat is eigenlijk de tweede zone die vanaf 275 meter tot maximum 800 meter reikt ten opzichte van de plek waar de bom gevonden is. Dat houdt in dat daar aan mensen zal gevraagd worden om binnen te blijven. "

Momenteel zijn er nog geen concrete aanwijzingen dat er effectief bommen liggen.

Meest gelezen