Was wetenschapper Nikola Tesla een Kroaat of een Serviër? Euromunten doen discussie tussen Balkanlanden oplaaien

Wanneer Kroatië in 2023 toetreedt tot de eurozone, wil het land onder andere de overleden wetenschapper Nikola Tesla op de munt zetten, maar buurland Servië dreigt stokken in de wielen te steken. Beide landen vinden namelijk dat Tesla "van hen" is.

Als alles goed gaat, treedt Kroatië in 2023 tot de eurozone. Het land weet ook al exact wie een plaatsje krijgt op de achterkant van de munten van 10, 20 en 50 cent: wetenschapper en uitvinder Nikola Tesla. Tot groot ongenoegen van buurland Servië. De Servische Nationale Bank verklaart dat de uitvoering van het plan ongepast zou zijn en dreigt zelfs al met actie bij de Europese Unie.

Het plan van Kroatië rijt oude wonden open. Kroatië en Servië, die sowieso al een instabiele diplomatieke relatie hebben, eisen Tesla allebei al jaren op en zien hem als een nationale held. 

Tesla staat in de rest van de wereld bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator en andere belangrijke onderdelen van het elektriciteitsnet. De elektrische auto’s van Elon Musk zijn naar hem vernoemd.

Onofficieel ontwerp van de toekomstige Kroatische munt van 50 cent. (Bron: 123rf)

Wie heeft gelijk?

Was Nikola Tesla nu een Serviër of een Kroaat? Het antwoord is niet zo zwart-wit. De wetenschapper is in 1856 geboren in het dorpje Smiljan, toen nog deel van Oostenrijk-Hongarije. Vandaag ligt die regio in het huidige Kroatië. Tesla was het kind van Servische ouders. Hij heeft dus banden met beide landen, al heeft hij tijdens zijn leven amper tijd doorgebracht in Servië.

Daar komt ook nog bij dat Tesla op 28-jarige leeftijd verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij ook de Amerikaanse nationaliteit aannam. Hij stierf in 1943 in New York City, maar zijn assen worden bewaard in Servië.

Tesla zelf zou misschien verward zijn door de heisa. "Ik ben even trots op mijn Servische afkomst als op mijn Kroatische vaderland", schreef de uitvinder in 1936.

Opmerkelijk: in Servië prijkt Tesla al op het bankbiljet van 100 dinar. (Bron: Alexander Pacha)

Ondanks de kritiek is Kroatië niet van plan zijn plannen op te geven. Volgens de Kroatische Nationale Bank werd Tesla gekozen nadat meer dan 2.500 Kroaten hem hadden genomineerd. 

De Kroatische premier Andrej Plenkovic begrijpt het probleem niet. “Het feit dat Tesla, die geboren is in Kroatië, een Serviër was, zien wij als een plus. Als ik de Servische centrale bank was, zou ik dit juist toejuichen." De Kroatische vicepremier Boris Milosevic, die net als Tesla een Servische afkomst heeft, verklaart trots en blij te zijn met de plannen.

Meest gelezen