Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Al 41 doden na watersnood in Wallonië, nog 2 mensen vermist, speciaal commissariaat moet heropbouw leiden

De overstromingen van de voorbije weken hebben al aan 41 mensen het leven gekost. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bekendgemaakt. Twee mensen zijn nog vermist. Maar liefst 202 van de 262 Waalse gemeenten komen in aanmerking om een beroep te doen op het Rampenfonds. Om de heropbouw in goede banen te leiden, wordt er een speciaal commissariaat opgericht.

De dodentol van de overstromingen in Wallonië van midden juli is intussen opgelopen tot 41. Twee mensen zijn nog vermist. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) aangekondigd op een persconferentie, waarop de Waalse regering meer details gaf over de steunmaatregelen voor de getroffen mensen, bedrijven en gemeenten. Want de beelden van de voorbije weken toonden het al: Wallonië is bijzonder zwaar getroffen. 

Om een idee te geven: volgens Di Rupo komen maar liefst 202 van de in totaal 262 Waalse gemeenten in aanmerking om een beroep te doen op het Rampenfonds. Een inschatting van de totale schade kon hij nog niet geven, die berekening is nog gaande. Wel wil de Waalse regering een mechanisme op poten zetten om makkelijker giften mogelijk te maken, "want we zullen erg veel geld nodig hebben" voor de heropbouw. De Waalse regering heeft daarvoor al een eerste som van 2 miljard euro gereserveerd.

Steun voor gezinnen, bedrijven en gemeenten

De eerste steun die de Waalse regering momenteel voorziet, gaat heel breed. Zo gaan er miljoenen naar de herhuisvesting van getroffen gezinnen - volgens Di Rupo gaat het om zowat 2.200 mensen - krijgen gemeenten extra geld om de eerste noden te kunnen lenigen en worden getroffen bedrijven ondersteund om zo snel mogelijk weer van start te gaan (bijvoorbeeld in daarvoor voorziene containers). Ook van de massale sanering van zowat 42.000 ton vervuilde grond, als gevolg van de overstroming, wordt werk gemaakt.

"202 van de 262 Waalse gemeenten krijgen toegang tot het Rampenfonds." Volgens Waals minister-president Elio Di Rupo geeft dat een idee van de omvang van de ramp.

Videospeler inladen...

Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) voegde eraan toe dat Wallonië kan blijven rekenen op federale steun. Zo zijn er nog 250 militairen aanwezig op het terrein. En er komen ook fiscale maatregelen, stelde hij. "De limiet op giften van bedrijven wordt opgeheven", zei hij. "Momenteel bedraagt dat plafond nog 500.000 euro per jaar."

Op Twitter somt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) nog meer fiscale maatregelen op. Zo wordt de btw op sloop en heropbouw van door noodweer getroffen woningen verlaagd van 21 procent naar 6 procent. Giften aan gewestelijke rampenfondsen zullen ook fiscaal aftrekbaar gemaakt worden. En wie bewijsstukken voor de verzekering moet opvragen bij de overheid, zal dat kosteloos kunnen doen.

Commissariaat voor heropbouw

Om de heropbouw in goede banen te leiden, is ook een speciaal commissariaat opgericht. Dat zal minstens 1 jaar aan de slag blijven en de verbinding vormen tussen de verschillende betrokken overheden. Catherine Delcourt, de arrondissementscommissaris van de provincie Luik, en Sylvie Marique, algemeen secretaris van de Waalse administratie, krijgen de leiding van het commissariaat. Zij zullen wekelijks rapporteren aan Di Rupo.

"De commissarissen kennen het terrein beter dan de politici", zegt Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) over de beslissing om een speciaal commissariaat voor de heropbouw op te richten. Bekijk hier het volledige gesprek met Crucke in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen