Natuurpunt

Uitgedroogd moeras de Rode Del in Arendonk wordt hersteld: "Hopelijk keert de zeldzame roerdomp terug"

Natuurpunt gaat het historisch moeras van de Rode Del in Arendonk herstellen. Het moeras droogt uit omdat de dijken naast het moeras in de loop der jaren lek zijn geworden. "Dat is een groot gevaar voor de planten en dieren in het gebied. We gaan nu de dijken herstellen", vertelt Frederik Naedts van Natuurpunt.

Het moeras ligt tegen het kanaal en bestaat uit een aantal vijvers die al decennia niet meer in gebruik zijn. Ze waren overgroeid met verschillende bomen. "Rond het moeras lagen vroeger dijken, maar die zijn vergaan of lek geworden, waardoor het moeras leegloopt en uitdroogt. We gaan die dijken herstellen, zodat ze het water kunnen vasthouden", legt Naedts uit.

Terugkeer van de mysterieuze roerdomp

Een van de diersoorten die bedreigd worden in de Rode Del is de roerdomp (zie foto hieronder). "De roerdomp is een mysterieuze reiger die vroeger in het gebied zat", vertelt Naedts. "De vogel maakt zijn nest in het water, zodat er geen roofdieren aan kunnen, maar als het moeras niet nat is, zal hij daar uitsterven." Het moeras is ook een perfect leefgebied voor de bruine kiekendief en de grote modderkruiper.

(Lees verder onder de foto.)

Als het moeras uitdroogt, is er ook nog een ander gevaar. "Er zit veen in het moeras, da's een grondsoort. Als het veen nat is, wordt dat bewaard, maar als het droog wordt, dan komt er veel koolstofdioxide vrij. Dat willen we natuurlijk voorkomen."

We moeten ook het veen nat houden, zodat er geen koolstofdioxide vrij komt

Frederik Naedts, Natuurpunt

Vandaag beginnen de werken aan het moeras. "Het is een groot, nat werk, want alles staat er onder water. Het zal toch wel enkele weken tot maanden duren. Het is zoals werken in een porseleinen kast", zegt Naedts. Naast het moeras lag ook een stort. "Dat stort is vrij groot. We gaan dat afgraven om ook dat gebied terug aan de natuur te geven", klinkt het. 

Meest gelezen