James Arthur Photography

"Mensen komen om een wonde te verzorgen, ze gaan zitten... en dan komen de tranen": de mentale impact van de watersnood

De watersnoodramp die de provincie Luik heeft getroffen, heeft ook een niet te onderschatten impact op het mentale welzijn van de vele slachtoffers. Nogal wat mensen kampen met post-traumatische stress. In de zwaar getroffen gemeente Trooz, bij Chaudfontaine, proberen ze hen zo goed mogelijk te helpen. "Dit gaat nog weken, maanden duren", vreest hoofddokter Hubert Jamart van het medisch centrum van Trooz.

Ook het medisch centrum op de hoofdbaan in Trooz kreeg af te rekenen met wateroverlast. Enkele dagen na de zondvloed kon het opnieuw de deuren openen. En dat was nodig: mensen waren gewond geraakt bij de overstromingen en de opruimwerkzaamheden achteraf of kregen af te rekenen met huidirritatie door het vervuilde water. "Maar mensen hebben ook problemen op vlak van mentale gezondheid. Enorm veel mensen hebben post-traumatische stress, zowel volwassenen als kinderen" vertelt dokter Hubert Jamart.

BEKIJK - Dokter Hubert Jamart vertelt over de post-traumatische stress bij de slachtoffers van de overstromingen:

Videospeler inladen...

OCMW-voorzitter Etienne Vendy van Trooz - zelf psycholoog van opleiding - begreep meteen dat de ramp grote gevolgen zou hebben voor het mentaal welzijn. Hij bracht in snel tempo een heel web aan psychologen en psychiaters uit het Luikse bij elkaar om de bewoners zo snel en goed mogelijk te helpen. Vendy liet onder meer een kinderpsychiater komen. Haar bevindingen waren op zich geruststellend.

BEKIJK - "Ik maakte me zorgen over de kinderen", vertelt OCMW-voorzitter Etienne Vendy:

Videospeler inladen...

"Luisteren, veel luisteren..." Dat is wat de slachtoffers nu nodig hebben van de hulpverleners, vertelt dokter Jamart. Hij probeert zoveel mogelijk patiënten te bereiken. Dat doet hij op de fiets, omdat nogal wat straten niet te bereiken zijn met de wagen. "Mensen hebben me nodig om een voorschrift te vernieuwen of om een wonde te verzorgen. Ze gaan zitten, we zwijgen even... En dan komen de tranen", vertelt Jamart. "Dit gaat volgens mij nog weken, of zelfs maanden duren."

BEKIJK - Dokter Jamart vertelt hoe hulpverleners een luisterend oor kunnen bieden aan de slachtoffers:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen