Knokke-Heist

Reuzenkameleon in Knokke-Heist is kunstwerk én glijbaan

In Knokke-Heist wordt er een reuzenkamelon in elkaar gestoken op het plein tussen de Lippenslaan en dijk. Het kunstwerk maakt deel uit van Beaufort 21, de driejaarlijkse openluchttentoonstelling van hedendaagse kunst aan de kust.  Maar tegelijkertijd is het ook een glijbaan waarop kinderen zich kunnen uitleven.

De reuzenkameleon op het Van Bunnenplein in Knokke-Heist is het kunstwerk "Ask the Animals, and They Will Teach You" van de Engelse artiest Jeremy Deller.  De kameleon staat op een sokkel en zijn staart steunt op de grond. Daarin is er een trapje waarlangs kinderen door het dier kunnen kruipen. Vanuit de muil kunnen ze naar beneden op de lange tong die een glijbaan is. De kunsttriënnale Beaufort 21 is al 2 maanden bezig, maar de kameleon is er nu pas. Er zat wat vertraging op de levering onder andere door de coronacrisis.

Vandalisme?

Met het kunstwerk wil Deller een eerbetoon brengen aan de kameleon, één van de oudste en voor hem ook mooiste wezens op aarde. Kunstwerken op pleinen zijn meestal bedoeld als decoratie of als historische monumenten. Maar doordat het ook een glijbaan is, is de kameleon een voorbeeld van speelse en vrolijke kunst. Alleen brengt dat een risico op vandalisme met zich. In het verleden waren er op het Van Bunnenplein problemen met jongeren die 's nachts voor overlast zorgden. Omwonenden zijn dan ook bang dat de kameleon het slachtoffer zal worden van vandalisme. Er staan camera's op het plein, die eventuele vandalen moeten afschrikken.

Knokke-Heist

Meest gelezen