Rode Kruis-Vlaanderen voert aantal crisisvrijwilligers op naar 200 per dag in door noodweer getroffen gebied

Vanaf morgen woensdag zal Rode Kruis-Vlaanderen dagelijks 200 crisisvrijwilligers inzetten in het door noodweer getroffen gebied. Het gaat daarmee in op de vraag van het Croix Rouge de Belgique dat de reddingsacties in Wallonië coördineert. De vrijwilligers zullen helpen met de schoonmaak maar ook noodzakelijke producten zoals hygiënekits en schoonmaakproducten uitdelen aan de getroffenen.

Na dagen onduidelijkheid en verwarring is er dan toch een duidelijke vraag van Croix Rouge de Belgique om extra crisisvrijwilligers vanuit Vlaanderen. Het Rode Kruis-Vlaanderen gaat vanaf morgen woensdag het aantal crisisvrijwilligers opvoeren tot 200 per dag. (Zogenoemde "crisisvrijwilligers" zijn spontane hulpverleners die daar geen specifieke opleiding voor gevolgd hebben).

Momenteel is het Rode Kruis-Vlaanderen volop bezig met het organiseren van die extra crisisvrijwilligers om de ploegen samen te stellen en te briefen. De extra ploegen zullen vanaf woensdag ingezet worden.

"Terzake"-reporter Débora Votquenne ging op pad met Rode Kruis-vrijwilligers in Angleur. Bekijk hier haar verslag:

Videospeler inladen...

We begrijpen dat heel wat mensen gefrustreerd zijn dat ze nog niet zijn ingezet.

Ann Jansen, directeur Marketing en Communicatie Rode Kruis-Vlaanderen

Frustratie

Vele duizenden mensen in Vlaanderen hebben spontaan aangeboden om te gaan helpen in de getroffen gebieden, en zijn verwonderd dat er op hun aanbod nog geen reactie is gekomen.

"We beseffen zeer goed dat de vrijwilligers staan te popelen om te helpen en begrijpen dat heel wat mensen gefrustreerd zijn dat ze nog niet zijn ingezet", zegt Ann Jansen, directeur Marketing en Communicatie van Rode Kruis-Vlaanderen. "Maar de werking van Rode Kruis-Vlaanderen (RKV) en Croix Rouge de Belgique (CRB) is vastgelegd in de statuten. Deze bepalen duidelijk dat de bevoegdheid van RKV en CRB zich beperken tot hun eigen grondgebied."

"Het rampgebied situeert zich in Wallonië, dus CRB heeft daar de leiding en bepaalt wanneer ze externe hulp inroepen. Wij mogen zelf niet zomaar hulp uitrollen of taken opnemen, net zoals we dat ook niet mogen in eender welk ander land."

Werk van lange adem

Vrijwilligers van het Rode Kruis-Vlaanderen zijn al sinds vrijdag actief in onder meer Trooz, Chaudfontaine, Angleur, Pepinster en Esneux. Daar hielpen ze onder andere bij reddingswerken en boden ze psychosociale en logistieke bijstand. De crisisvrijwilligers staken al de handen uit de mouwen bij de schoonmaak en het uitdelen van onder andere zaklampen en hygiënekits.

Het is geen spurt, maar een marathon. Die vrijwilligers die graag willen helpen, wij gaan die allemaal nog nodig hebben.

Hilde Van Malderen, woordvoerder ad interim Rode Kruis-Vlaanderen

"Onze opgeleide vrijwilligers zullen mee de coördinatie opnemen om samen met de crisisvrijwilligers ter plaatse taken uit te voeren. De enorme solidariteit die we voelen is echt hartverwarmend. We zullen de vrijwilligers nog hard nodig hebben, niet alleen nu, maar ook de volgende weken en maanden en we hopen dat we ook dan op de vrijwillige inzet mogen rekenen," besluit Ann Jansen.

“Het is geen spurt, maar een marathon” voegt woordvoerder ad interim Hilde Van Malderen daaraan toe. “Dus die vrijwilligers die graag willen helpen, wij gaan die allemaal nog nodig hebben de volgende weken en maanden. Het is niet omdat vandaag iemand nog niet kan helpen dat dat morgen niet kan, of volgende week. Het is echt een werk van lange adem."

Daarnaast blijft hulp in de vorm van een financiële gift nog altijd zeer welkom via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 van het Rode Kruis.

Meest gelezen