Spanning te snijden in Gentse Topsporthal tijdens teamfinale turnen

De Nina Derwaels van de toekomst hebben vandaag massaal gesupporterd voor de Belgische turnmeisjes in de teamfinale op de Olympische Spelen. De spanning was er absoluut te snijden. “We hebben echt zo veel stress. Al hadden we er graag ook zelf gestaan”, zeggen Jade Van Steenkiste en Charlotte Beydts, die Tokio op een haar na misten.

Na een weekje vakantie hadden de turnmeisjes er hun eerste training op zitten in de Topsporthal. “De focus en goesting waren erg groot”, zegt trainster Sofie Naert. Maar de meisjes en trainers keken vooral uit naar 12.45 uur. Dan probeerden Nina Derwael, Jutta Verkest, Maellyse Brassart en Lisa Vaelen met België zo hoog mogelijk te eindigen op de teamfinale van de Olympische Spelen. 

Heel veel stress

Aan de steun vanuit het thuisfront zal het zeker niet gelegen hebben. Bij iedere Belgische oefening schreeuwden de turnsters en trainers hen toe. “Duuuuuw!”, “Komaan!” Het enthousiasme kon niet op en bij elke oefening zat iedereen in de Topsporthal te nagelbijten. Dat was nog meer het geval wanneer de wifiverbinding plots wegviel en het beeld op het kleine tv'tje stil kwam te staan. 

“We hebben heel veel stress, zeker na die goeie prestaties tijdens de kwalificaties”, zegt Jade Van Steenkiste. “We wilden in Tokio zijn om voor hen te supporteren, maar dat gaat nu niet door Covid. Nu proberen we hier zo veel mogelijk te doen om hen op die manier zo veel mogelijk steun te geven.” Van Steenkiste miste de spelen na een vervelende operatie in april. “Het is toch met een dubbel gevoel dat ik nu kijk. Je wil er zelf natuurlijk ook staan, maar ik ben superblij voor de meisjes. Ik heb er echt van af gezien dat ik door die operatie moest afhaken, maar achteraf gezien was het de beste keuze. Nu zet ik alles op Parijs.” 

Allemaal goeie vriendinnen

Ook Charlotte Beydts miste Tokio op een haar na. Ze viel pas in laatste instantie naast de selectie. “Dat deed pijn. Maar ik duim heel hard voor hen. Ik hoop dat ze het supergoed doen en dat ze ver geraken. Het zijn allemaal goeie vriendinnen geworden doordat we altijd met elkaar trainen. Zeker Jutta, zij is mijn beste vriendin.” Ondanks de vele aanmoedigingen konden Derwael en co de vijfde plaats van in de kwalificaties niet herhalen. Ze sloten de finale af op de achtste en laatste plaats. 

Meest gelezen