Maandenlang vast op Ever Given-containerschip, maar containerbar voor strandbar in Zeebrugge bijna op bestemming

Eind maart liep het containerschip Ever Given vast in het Suezkanaal, maar nu donderdag komt het schip aan in de haven van Rotterdam. Jean-Pierre Duhayon van strandbar New Beaufort in Zeebrugge hoopt snel zijn nieuwe containerbar in ontvangst te kunnen nemen. Die zat al die tijd vast op het schip.

De Ever Given, het enorme containerschip dat enkele maanden geleden het Suezkanaal 6 dagen lang blokkeerde, zal donderdag aankomen in de haven van Rotterdam. Het schip kreeg eindelijk toestemming van de Egyptische overheid om te vertrekken, nadat er een akkoord was gesloten over een schadevergoeding. Ook de nieuwe barcontainer van strandbar New Beaufort in Zeebrugge komt nu eindelijk dichterbij.

"Simpel gezegd is dat een container, die compleet werd omgebouwd tot een bar. Het enige wat ermee moest gebeuren, was de container op het strand plaatsen en de stekker insteken. En dan kon onze zomer beginnen", zegt zaakvoerder Jean-Pierre Duhayon. Het zal nog een tijdje duren vooraleer hij de containerbar in ontvangst zal kunnen nemen. "Het is niet zeker of de containers onmiddellijk vrijgegeven zullen worden. Normaal moet de barcontainer eerst gecontroleerd worden, samen met 19.000 andere containers. Dus het kan misschien nog weken duren."

Waarschijnlijk zal de nieuwe barcontainer pas volgend jaar op het strand van Zeebrugge staan. "Door de problemen met de Ever Given hebben we als strandbar een oplossing moeten zoeken. We hebben uiteindelijk een andere container kunnen krijgen, maar die heb ik zelf nog volledig moeten inrichten. We kunnen nu ten minste opendoen, maar dat plan heeft heel wat moeite en bijkomende kosten veroorzaakt", vertelt uitbater Duhayon. 

Kwakkelzomer

De afgelopen zomermaanden waren nog niet zo goed voor de uitbaters van de strandbars. "Tot nu toe hebben we nog geen goede zomer gehad. Sinds 1 juni hebben we welgeteld maar 10 echte zomerse dagen gezien. We koesteren geen hoop meer voor een prachtige zomer. Ook het weerbericht voor de komende weken is niet spectaculair. Maar als het droog blijft, dan kunnen we ermee leven", besluit strandbaruitbater Duhayon. Hij hoopt vooral volgend jaar iedereen te verwelkomen in zijn nieuwe containerbar.