Radio 2 Antwerpen

Voorbereidingen Ommegangstoet Lier volop bezig: "Sloep van 1928 op praalwagen"

In Lier zijn de voorbereidingen voor de vijfjaarlijkse Ommegangstoet  volop aan de gang. Eén van de blikvangers wordt de praalwagen 't Schip van 's Lands Welvaren. De sloep op de praalwagen is gebouwd in 1928. De restauratie gebeurt onder het waakzame oog van Philippe Vanthournout, jarenlang verantwoordelijk voor het onderhoud van een ander historisch schip, de Mercator.

De voorbereidingen voor de vijfjaarlijkse Ommegang in Lier zijn gestart. De Ommegang is het hoogtepunt van de Sint-Gummarusfeesten en bestaat uit een stoet van de oude Lierse reuzen en enkele praalwagens. De stoet zou normaal gezien in 2020 plaatsvinden, maar werd uitgesteld door corona naar oktober 2022. 

Een van die praalwagens is 't Schip van 's Lands Welvaren. De sloep is volledig gerestaureerd. "Alles, ook het touwwerk, wordt volledig vernieuwd zoals het vroeger was", vertelt Vanthournout. "Er was wel wat schade aan de bodem en aan de zitbanken. Die zijn al hersteld en we gaan er nu voor zorgen dat de veiligheid op de boot ook volledig in orde is." De ommegangstoet trekt op zondagen 2 en 9 oktober door de Lierse straten.

Meest gelezen