AP2004

Wolven slaan opnieuw toe in Helchteren: 6 dode schapen en 4 ernstig verwond

Op het militair domein van Helchteren zijn 6 schapen gedood door een of meerdere wolven. Vier schapen raakten ernstig gewond en nog eens 4 zijn vermist. "Daar vrees ik het ergste voor", zegt herder Johan Schouteden. 

De kudde van 700 schapen was aan het grazen binnen een omheind raster, op het militair domein.  Maar toen herder Toon Schouteden de kudde ging ophalen gisterenavond zag hij dat een groot deel van de kudde buiten het raster stond te wachten, samen met een kuddebeschermingshond. "Toen wist hij meteen dat er iets mis was", vertelt zijn vader Johan Schouteden aan Radio 2 Limburg. "Hij is dan naar de rest van de kudde gegaan en vond meteen al 2 dode schapen.  Ik ben dan mee gaan helpen zoeken, en dan hebben we nog eens 2 dode schapen ontdekt. Maar omdat het donker was hebben we onze zoekactie toen moeten stoppen." 

Deze voormiddag de herder samen met enkele militairen nog eens tweede dode schapen gevonden. "En de luchtpijp van een van de gewonde schapen is doorboord, dus dat gaan we ook nog moeten laten inslapen."

De kudde stond binnen een wolfproof omheining. "De boswachter had die gisterenochtend nog helemaal gecontroleerd en alles was in orde, maar toch zijn ze er op een of andere manier in geraakt", zucht Schouteden. De wolven hadden de schapen vrijdagochtend al in het oog. "Toen Toon de schapen vrijdagochtend van de boerderij naar het militair domein bracht, heeft een wolf de kudde gevolgd, hij had bijna een schaap te pakken, we hebben de kuddebeschermingshonden er moeten op loslaten om die wolf af te schrikken. En dan nog bleef hij hen volgen op 50 meter afstand."

Enkele weken geleden werd een van onze kuddebeschermingshonden vergiftigd

herder Johan Schouteden

De herders hebben grote Spaanse honden, om hun kudde te beschermen. "We hadden er 4, maar enkele weken geleden is een van onze honden vergiftigd. Blijkbaar heeft iemand daar gif gegooid om de wolf weg te krijgen en een van onze honden heeft van dat vergif gegeten en is daar aan gestorven."  Natuur en Bos heeft een PV opgesteld tegen onbekenden. De burgemeester van Houthalen-Helchteren heeft een nieuw overleg met Natuur en Bos gevraagd in september.

Johan Schouteden wil subsidies voor extra honden. "Die honden kunnen de wolven nooit de baas, en ze zijn na een dag werken ook heel moe. We laten daarom ook elke dag 1 hond rusten. Die zijn zo vermoeid, volgens mij dagen die wolven die honden constant uit rond de omheining. Omdat er meer wolven zijn, hebben we ook meer honden nodig, denk ik."

De herder voelt zich stilaan machteloos tegen de roedel wolven. "Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) raadt ons nu aan om een toeter of een alarmpistool te gebruiken om de wolven schrik aan te jagen. Maar je kent hier het militair domein ook. Hier schieten de F-16's er op los, die laten bommen vallen, DOVO laat hier soms bommen ontpoffen. Dat is soms zo luid dat de pannen hier van het dak aframmelen. Een wolf geeft niets om geluid." 

Beluister hier het gesprek:

Meest gelezen