Staatssecretaris Sammy Mahdi komt een kijkje nemen in de Maggie-tenten.
Radio 2

Asielzoekers bouwen mee aan tijdelijke klaslokalen in Herent: "Eerste stap naar de arbeidsmarkt"

Aan basisschool De Kraal in Herent heeft een groep vrijwilligers samen met asielzoekers uit het verblijfscentrum in Zaventem vier grote pop-up klaslokalen gebouwd. Zo wil JobRoad ivzw in samenwerking met het HIVA, Maggie program vzw en Fedasil asielzoekers begeleiden naar de arbeidsmarkt.

Na de zomer gaan de leerlingen van De Kraal tijdelijk les krijgen in grote Maggie-tenten, omdat er nieuwe klassen gebouwd worden. De Maggie-tenten maken deel uit van een Leuvens project dat overal ter wereld shelters bouwt om ze te gebruiken als klaslokaal. Vooral in ontwikkelingslanden worden Maggie-tenten gebouwd. Ook de tenten in Herent zullen nadien in het buitenland gebruikt worden.

“Scholen die nood hebben aan tijdelijke huisvesting, kunnen een Maggie huren”, legt Benjamin Denef van het Maggie-project uit. “Als de tent na drie jaar afbetaald is, demonteren we de tent en herbouwen we die in een ontwikkelingsland.” 

Begeleiding naar de arbeidsmarkt

Maggie program vzw wil zoveel mogelijk scholen bouwen wereldwijd. De vzw doet dat vooral in vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden. Normaal rekruteren ze mensen in het land waar de Maggie gebouwd zal worden. Nu werken ze voor het eerst samen met asielzoekers in eigen land via ivzw JobRoad.  

Met dit project wil ivzw JobRoad samen met het HIVA-Onderzoeksinstituut van de KU Leuven onderzoeken hoe asielzoekers beter naar de reguliere arbeidsmarkt geleid kunnen worden. “We gaan kijken hoe de mensen evolueren op de werkvloer”, zegt Joachim Commenee van JobRoad. “Daarnaast kunnen ze uit dit werk veel bijleren om straks de stap naar de arbeidsmarkt te zetten.” 

De beste manier om je te integreren in België is door uit het asielcentrum te komen en ergens aan de slag te gaan

Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie

De asielzoekers kregen enkele dagen een basisopleiding bij ramen- en deurenfabrikant Verona.pro. Ze kregen uitleg over materialen, het bouwplan en leerden de begrippen in het Nederlands en hun moedertaal. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kwam een kijkje nemen in Herent. "Dit is een geweldig project", vindt hij. "Ik vind het heel belangrijk dat we asielzoekers aan het werk krijgen. Gemiddeld moeten die mensen een jaar lang wachten op een antwoord op hun aanvraag, maar er wordt in die periode nog te veel gewoon gewacht. Ze leren hierdoor extra competenties aan. De beste manier om je te integreren in België is door naar buiten te komen, Nederlands te praten en de werkethiek in ons land te leren kennen."

Meest gelezen