Radio 2

Binnenkort opnieuw Kriekbier van kriekelaars uit Schaarbeekse tuinen: “Dit wordt een echt lokaal bier” 

Binnenkort is er opnieuw Schaarbeeks Kriekbier. Tien jaar geleden startte het project ‘Schaarbeekse Kriekenboomsage’ waarbij kriekelaars geplant werden in de tuintjes van Schaarbekenaren. Deze zomer wordt er met de oogst bier gebrouwen.

Ooit was Schaarbeek bekend voor z'n kriekenbomen. “De krieken werden met ezeltjes vervoerd naar het centrum van Brussel om op de markt verkocht te worden”, zegt Youri Bellemans van de Bûûmplanters. “Die traditie is verloren gegaan en de Schaarbeekse kriek is verdwenen uit het straatbeeld. Dat proberen we nu wat terug te brengen via een project waarin we samenwerken met het lokaal gemeenschapscentrum De Kriekelaar en de dienst Nederlandstalige cultuur van de gemeente Schaarbeek.”

Radio 2

De Bûûmplanters startten tien jaar geleden met het planten van kriekelaars in de tuintjes van Schaarbekenaren. “Die beginnen nu vruchten te dragen. We hebben al 20 kilo kunnen oogsten.” Daarmee zal nu in samenwerking met de Schaarbeekse brouwerij Brasserie de la Mule bier worden gebrouwen.

De Schaarbeekse krieken zijn uniek omwille van hun aroma, zegt Youri Bellemans. “Het is een vrij specifieke smaak in vergelijking met andere variëteiten van krieken. Het is een zure kriek met een touch van amandel. Dat proef je ook in het bier dat ermee gebrouwen wordt.” 

Lokaal en authentiek

Sommige bierbrouwers halen hun krieken uit het buitenland of werken met kriekenconcentraat, maar daar is Bellemans helemaal geen voorstander van. “We zijn meer fan van het authentieke werk. Bovendien proberen we terug te gaan naar lokale oogst en lokaal bier.” 

Schaarbekenaren die geïnteresseerd zijn om ook een kriekelaar in hun tuin te planten, kunnen meer informatie vinden op de Facebookpagina van de Kriekenboomsage

Meest gelezen