Radio 2

Enkele straten in Heuvelland opnieuw blank na regenval: "De modder is het ergste"

Bewoners in Heuvelland hadden nog maar pas de modder van maandag opgekuist en mochten dinsdagnamiddag opnieuw beginnen. De beken stroomden opnieuw over met modderachtige smurrie in de Douanestraat in Loker en de Koudekotstraat in Dranouter.

Het water is gisterennamiddag gelukkig niet binnengestroomd in de huizen, zoals maandag wel het geval was. De bewoners moesten wel opnieuw de opritten en terrassen schoonmaken. En dat was niet naar de zin van de 65-jarige Murielle Deleu: "Twee keer in nog geen 24 uur en nu was het nog slechter. Het is niet binnengekomen in de huizen. Gelukkig. Maar het blijft een ramp en dat komt allemaal van het land. Dat is al jaren bezig. Het is niet alleen het water, het is die modder. Die is zwaar en blijft plakken."

Deel in België, deel in Frankrijk

De Douanestraat in Loker, waar Murielle woont, ligt voor een deel in België en een deel in Frankrijk en dat is een probleem. Het gemeentebestuur van Heuvelland nam intussen contact op met Frankrijk en het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. De beken moeten er beter onderhouden en gekuist worden. 

Er kunnen hogerop ook extra grachten en erosiezones worden aangelegd. Dat zijn zones naast de beken waar er geen gewassen staan, maar waar er gras wordt gezaaid. De boeren kunnen daar een vergoeding voor krijgen, zegt waarnemend burgemeester Bart Vanacker (Gemeentebelangen): "Iedere rij, die ze extra kunnen zetten, is meer omzet met als nadeel dat de gracht soms invalt als de gewassen te dicht staan. Bijkomend nadeel is ook dat ze minder vruchten kunnen plaatsen door die erosiezones."

"Het komt erop neer om het water af te remmen voor het naar de grachten gaat. Zo kan er een erosiezone aangelegd worden naast de grachten. Daarnaast is het misschien wel interessant om naast de wandelpaden die iets hoger liggen tussen de velden grachten aan te leggen", aldus Vanacker.

Radio 2

Meest gelezen