AFP or licensors

Spoor van vernieling na zware regenval in Noord-Italië, puin hoopt zich op in Comomeer, meer noodweer verwacht 

In verschillende regio’s in Noord-Italië laat de enorme regenval een spoor van vernieling achter. De zwaar getroffen regio Lombardije wil de noodtoestand laten afkondigen in onder meer de provincie Como. Brandweer, politie en vrijwilligers zijn druk in de weer met het ruimen van puin. Maar ook de komende dagen wordt er regen voorspeld in de regio. 

Een golf van slecht weer raasde de afgelopen dagen door Noord-Italië. De hevige regenval, hagel en wind richtten een enorme ravage aan. Er waren aardverschuivingen, huizen werden bedolven onder brokstukken en puin. Wegen veranderden in rivieren. Dorpen werden afgesloten van de buitenwereld. Mensen zaten vast in hun huizen.

Er zijn geen meldingen van dodelijke slachtoffers, vermisten of gewonden. Maar de materiële schade is enorm. De regio Lombardije wil de noodtoestand laten uitroepen voor de provincies Como, Varese, Lecco, Sondrio, Cremona en Mantua. De gouverneur van Lombardije, Attilio Fontana, bezocht de getroffen regio’s en beloofde hulp. 

“Ik wil de brandweer, de politie, de civiele bescherming en de vrijwilligers bedanken”, zei de gouverneur tijdens zijn bezoek. “In elke regio van Lombardije, die getroffen werd door slecht weer, hebben zij zichzelf geen moment gespaard om mensen in moeilijkheden te helpen.” 

Ik wil de brandweer, de politie, de civiele bescherming en de vrijwilligers bedanken

Gouverneur Lombardije
AFP or licensors

Bekijk hier het journaalstuk over het noodweer in Noord-Italië:

Videospeler inladen...

Nu het water op verschillende plaatsen is weggetrokken wordt de ravage duidelijk. Aan het Comomeer heeft het puin van vooral brokstukken, bomen en takken zich uitgestrekt over honderden meters.

De situatie is verbeterd, maar het gevaar is nog niet geweken

Burgemeester van Como

“De situatie is verbeterd, maar het gevaar is nog niet geweken”, zei de burgemeester van Como. Hij waarschuwt voor de mogelijke overstroming van het meer. “Het niveau is dramatisch gestegen, we hebben te maken met een enorme hoeveelheid puin dat in het meer stroomt. Het risico voor de bevolking is beperkt, maar niet voor de infrastructuur die al grote schade heeft opgelopen".

Volgens een lokale politicus werd er al tussen de 50 en 60 ton puin geruimd uit het Comomeer. Tegen het einde van de week wil hij 350 ton uit het water halen, maar “ook dat zal onvoldoende zijn om de situatie te normaliseren”.  

De deken van hout en brokstukken die zich op het meer heeft gevormd, maakt het ook voor de boten zeer moeilijk om te helpen bij de opruimingswerken. 

AFP or licensors

Ook in de dorpen is men begonnen met het herstellen van de schade aan de openbare infrastructuur zoals wegen en bruggen. Zo wordt er onophoudelijk gewerkt om de wegen opnieuw vrij te maken. Toch blijven nog een heel aantal straten afgesloten omdat de schade te groot is.

Brandweer, politie, civiele bescherming en vrijwilligers zijn continu in de weer. Ook bewoners proberen zo veel mogelijk puin uit hun huizen te ruimen. Sommige getroffen gemeentes organiseren inzamelacties voor de ontheemde gezinnen.

Maar het gevaar is nog niet geweken want ook de komende dagen waarschuwen de autoriteiten voor noodweer in het uiterste noorden van Lombardije.

Meest gelezen