Dozen met vaccins van het Amerikaanse bedrijf Moderna in een boeddhistisch klooster in Bhutan.

Himalaya-staat Bhutan vaccineert 90 procent volwassenen volledig op amper een week tijd

In het Aziatische land Bhutan is bijna de hele volwassen bevolking op een week tijd gevaccineerd. In april kregen de meeste Bhutanezen al een eerste prik. De vaccinatie was even in de problemen gekomen toen buurland India niet langer vaccins wou uitvoeren nadat de epidemie daar hevig had toegeslagen.

In Bhutan wonen iets meer dan 800.000 mensen. Dat is niet veel, maar die mensen zijn wel verspreid over grote oppervlakten en wonen vaak in moeilijk toegankelijke berggebieden.

Toch is men er daar op zeven dagen tijd in geslaagd om 90 procent van alle volwassenen een tweede vaccinatie te geven. Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, spreekt over de "snelste vaccinatiecampagne ooit in tijden van epidemie". Nochtans verliep die niet zo gemakkelijk als gepland.

In april had de overheid van Bhutan ongeveer hetzelfde percentage aan volwassenen van een eerste prik voorzien, maar dan wel op twee weken tijd. Het land had toen 550.000 doses van AstraZeneca gekregen die in India geproduceerd waren. (Lees verder onder de foto).

Een van de vele boeddhistische kloosters in het koninkrijk Bhutan.
2017 AP

Daarna leek het mis te gaan: door de plotse uitbraak van het coronavirus in India stopte dat land met de uitvoer van vaccins. Dat was voor veel landen een groot probleem, want India is de grootste producent van vaccins ter wereld.

De voorbije weken kreeg Bhutan echter een half miljoen doses van het Amerikaanse bedrijf Moderna en nog eens 400.000 vaccins van AstraZeneca vanuit Denemarken, Kroatië en Bulgarije. Daarbovenop kwamen nog enkele duizenden vaccins van Pfizer. De Bhutanezen hebben dus een mix van verschillende vaccins gekregen, maar uit studies blijkt dat dat niet noodzakelijk minder effectief is en soms zelfs beter. Opvallend: Bhutan heeft geen vaccins gekregen of gevraagd vanuit China. 

Het land van "bruto nationaal geluk"

Bhutan is een koninkrijk in de Himalaya-bergketen dat helemaal is ingeklemd tussen India en Tibet dat door China wordt gecontroleerd. De bevolking is nauw verwant aan de Tibetanen en de meesten belijden ook hetzelfde vajrayana-boeddhisme zoals in Tibet. Hindoes vormen een vijfde van de 800.000 inwoners.

Het land is naast het natuurschoon bekend van het "bruto nationaal geluk" dat volgens de overheid parameters zoals een duurzame economie, natuur en cultuur en welzijn van bevolking hanteert. Voorstanders vinden dat het concept welzijn hoger stelt dan enkel economische belangen. Critici vinden dat dat geluk moeilijk te meten is en gemanipuleerd kan worden van bovenaf.

Meest gelezen