Copyright Bernard Gillet

Is er sprake van onopzettelijke doodslag bij de overstromingsramp? Onderzoeksrechter Luik gaat het na

In Luik is een onderzoeksrechter aangesteld na de overstromingen van twee weken geleden. Officieel zijn er in de provincie 37 doden geteld. De onderzoeksrechter moet nagaan of er sprake is van onopzettelijke doodslag, bij gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg.

In een persbericht zegt het parket dat de procureur kennis nam van verschillende publieke stellingnames over "de opeenvolging van gebeurtenissen voor de overstromingen". Daarop is beslist om een onderzoek naar onopzettelijke doodslag te starten. Het komt er dus niet na een klacht.

Het parket benadrukt wel dat de beslissing "geenszins betekent dat er stelling wordt ingenomen over het al dan niet bestaan van verantwoordelijkheden". "We willen hiermee de sereniteit, objectiviteit en onafhankelijkheid garanderen waarmee de zoektocht naar de waarheid kan gevoerd worden, met respect voor de herinnering aan de slachtoffers en hun naasten", zegt Damien Leboutte, de afdelingsprocureur van Luik.

Het is niet de eerste keer dat het parket een soortgelijk onderzoek start naar aanleiding van een ramp die zich voordoet. 

Meest gelezen