Google Maps

Jongere verwondt twee opvoeders met mes in MFC De Hagewinde in Lokeren

In multifunctioneel centrum De Hagewinde in Lokeren heeft een jongere twee opvoeders aangevallen met een mes. Dat gebeurde maandag maar raakte nu pas bekend. De Hagewinde is een centrum voor mensen met een beperking en gedragsproblemen. De dader is een jongen van 17 met ernstige gedragsproblemen. De verwondingen bij de slachtoffers blijken mee te vallen. Toch blijven ze een tijd werkonbekwaam, vooral door de mentale klap.

MFC De Hagewinde in Lokeren is een centrum voor mensen met een beperking en gedragsproblemen, vooral kinderen en jongeren. Een van de jongeren, die was opgenomen in het centrum vanwege ernstige gedragsproblemen,  heeft maandag erg agressief gereageerd ten aanzien van twee opvoeders. Hij viel ze aan met een mes. "Het gaat om een bijzonder ernstig incident", benadrukt Bert Vanacker, algemeen directeur van het centrum. "Zo'n incident komt zelden voor binnen onze organisatie, en eigenlijk zelfs binnen de volledige sector. Gelukkig maar." De tiener werd opgepakt en werd door de jeugdrechter van Dendermonde naar een instelling overgebracht.

Grote impact op slachtoffers en collega's

De opvoeders werden na het incident verzorgd in het ziekenhuis, maar mochten meteen erna alweer naar huis. "Op fysiek vlak had het veel erger gekund. De verwondingen zijn te overzien. Toch zijn de opvoeders even werkonbekwaam, vooral door de mentale klap", weet de directeur. "U en ik, en zoveel andere mensen, vertrekken 's morgens naar ons werk. Om te werken en om goede dingen te doen. Wanneer je dan plots met je persoonlijke en fysieke integriteit in een gevaarlijke situatie terechtkomt... Dat doet iets met een mens. Wij proberen de slachtoffers zo veel mogelijk te ondersteunen, maar het spreekt voor zich dat je zo'n zware mentale klap niet zomaar kan oplossen of genezen."

Zo'n zware mentale klap kan je niet zomaar oplossen of genezen

Bert Vanacker, algemeen directeur van MFC De Hagewinde

Ook de collega-opvoeders zijn onder de indruk van het incident. "Zij staan daar tenslotte wel het uur nadien, de dag nadien, alle weken nadien. Zij staan daar keer op keer opnieuw. En zij stellen zich uiteraard de vraag of zo'n voorval zich kan herhalen", vertelt Vanacker. "Maar gelukkig hebben we een sterk team met veel veerkracht. Die mensen zijn niet in een kramp geschoten, maar ze zijn net gemotiveerd om samen te bekijken hoe we morgen nog beter risico's kunnen inschatten. Het doet deugd om dat te zien, ik ben aangenaam verrast."

Hoe kan zoiets gebeuren? Waar liep het mis?

"Met onze organisatie vangen wij jongeren op die in een moeilijke opvoedingssituatie zitten. Wij gaan hen vooral orthopedagogisch begeleiden, zodat zij kunnen ontwikkelen en later een plekje in de samenleving kunnen bemachtigen", legt de directeur uit. "Onze hoofdmissie is dus het pedagogisch aspect. Pas in een tweede instantie moeten wij kijken hoe dat op een veilige manier kan gebeuren. Maar hier gaat hier om een jongere die bij ons is binnengestroomd, terwijl die eigenlijk nood heeft aan het omgekeerde: een omgeving met in eerste instatie meer beveiliging, zoals een gesloten instelling."

Er werd nergens een fout gemaakt. Het is normaal dat je een jongere alle kansen wil bieden aan het begin van zijn traject

Bert Vanacker, algemeen directeur van MFC De Hagewinde

De jongere in kwestie werd op die afdeling van MFC De Hagewinde geplaatst door de jeugdrechter. Maakte die dan een inschattingsfout? Volgens Vanacker niet. "Ik zou het zeker geen fout noemen. Achteraf is het natuurlijk veel makkelijker om zoiets vast te stellen, dan aan het begin van een traject. Want je wil de jongere aan het begin van zijn traject natuurlijk alle kansen bieden. En pas na een tijdje merk je dat dat jammer genoeg niet lukt en dat die persoon meer nood heeft aan beveiliging, beheersing en afgrenzing." 

Toch zal het centrum er zijn lessen uit trekken. "Ik denk dat we bij de instroom nóg meer een risicotaxatie moeten doen of de jongere wel thuishoort in deze setting. We hebben een heel geavanceerde werking, wij bieden een mix van een positief leefklimaat en veiligheid. Maar we moeten nog strenger gaan oordelen of jongeren hier wel op hun plek zitten", besluit Vanacker.

Meest gelezen