Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Linkse kandidaat Pedro Castillo heeft de eed afgelegd als nieuwe president van Peru

In het Zuid-Amerikaanse land Peru heeft Pedro Castillo dan toch de eed afgelegd als president. Castillo had in juni erg nipt de presidentsverkiezingen gewonnen, maar zijn conservatieve tegenstander Keiko Fujimori had toen bezwaar gemaakt wegens fraude. 

Castillo leek begin vorige maand de tweede ronde van de verkiezingen te verliezen, maar haalde het uiteindelijk toch erg nipt dankzij de stemmen van kiezers op het arme platteland, de streek in de Andes waar hij zelf vandaan komt. De conservatieve tegenkandidate Keiko Fujimori -de dochter van voormalig president Alberto Fujimori- legde zich niet neer bij haar nederlaag en sprake over fraude.

Wij zijn geen chavisten, we zijn geen communisten en wij zijn geen extremisten

Pedro Castillo na zijn verkiezing in juni

Daarom heeft het erg lang geduurd vooraleer Castillo officieel werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Vandaag heeft hij in de hoofdstad Lima dan de eed afgelegd. 

Er heerst grote onzekerheid, want Castillo heeft weinig ervaring met politiek. Hij heeft erg veel beloften gedaan om het lot van de arme en inheemse bevolking te verbeteren en er werd gevreesd voor een nieuwe extreemlinkse leider die een autoritair regime wou vestigen en de economie wou nationaliseren. Sinds de verkiezingen heeft Castillo echter een pragmatische toon aangeslagen en naar eigen zeggen wil hij de natie herenigen. "Wij zijn geen chavistas (aanhangers van de gewezen Venezolaanse leider Hugo Chavez), geen communisten en geen extremisten", luidde het toen.

Meest gelezen