Na tekort aan fietsen, nu ook tekort aan wandelschoenen en tentjes: "Maandenlange wachttijd"

Wie nieuwe wandelschoenen wil kopen, kan zich verwachten aan een wachttijd van een paar weken tot zelfs maanden. Door de coronacrisis hebben veel mensen het wandelen (her-)ontdekt. En dat vertaalt zich nu in een lange wachttijd voor wie nieuwe wandelschoenen wil. "Doordat de productie van de schoenen maar op halve kracht draait, is er een schaarste ontstaan." Ook voor sommige lichtgewichttentjes is er een wachttijd.

Ondanks het kwakkelweer gaan we nog altijd massaal naar buiten om te wandelen. Dat merkt ook Heikki Put van kampeer- en buitensportwinkel Kariboe in Hasselt. "We hebben al een grote drukte achter de rug en die lijkt niet binnenkort tot een einde te komen." Put merkt vooral dat er veel vraag is naar wandelschoenen. "Veel mensen zijn tijdens de coronacrisis beginnen te wandelen of hebben het wandelen herontdekt", vertelt ze bij Radio 2 Limburg. "Daardoor is er een grote vraag naar wandelschoenen." 

Volgens Put kan er moeilijk tegemoet gekomen worden aan die vraag omdat de productie van wandelschoenen door corona meestal maar op halve kracht draait. "In heel Europa is de vraag naar wandelschoenen drie tot vier keer groter dan andere jaren en de productie loopt achter. Daardoor is er een tekort aan wandelschoenen, net zoals er een tekort aan fietsen is bij fietshandelaars. Ook voor wandelschoenen kan je je dus verwachten aan een wachttijd van een paar maanden. Op bepaalde modellen loopt dat zelfs op tot vier maanden wachten."

Sommige merken die ik nu bestel, zullen pas in 2023 geleverd kunnen worden.

Toch loont het volgens Put nog altijd de moeite om naar de handelaar te gaan. "Sommige maten of merken vind je nog wel in de winkel." Met een wachtlijst werkt Put niet.

Ook wie zich een tent wil aanschaffen, moet zich verwachten aan een wachtperiode. "Het gaat dan vooral over de lichtgewichttenten die mee gaan op trektochten. Daar zitten wachttijden van een jaar op. Sommige merken van tenten die ik nu bestel, zullen pas in 2023 in de winkel geleverd worden."

Meest gelezen