Dori OConnell, Getty Images

Meer meldingen van muggenoverlast: "Indicator dat er inderdaad meer muggen zijn"

Een zomer met veel regen en af en toe iets warmere temperaturen: de ideale cocktail voor meer muggen. Maar zijn er deze zomer ook meer muggen? Virologe Leen Delang (KU Leuven) kan die vraag niet zomaar beantwoorden omdat er niet systematisch wordt bijgehouden hoe talrijk de muggenpopulatie elke dag is. 

"We zien wel dat er meer muggenoverlast wordt gemeld", geeft Delang toe. "Dat is een indicator dat er inderdaad meer muggen zijn."

Ze hebben dat bloed nodig om eitjes te kunnen leggen

Virologe Leen Delang (KU Leuven)

Tot daar de probleemstelling, of de vaststelling zo u wil. Nu volgt de mogelijke verklaring. "Het weer van de afgelopen tijd - vorige week lekker warm en de week daarvoor heel veel regen - is de ideale combinatie om veel muggen te hebben. De regen zorgt ervoor dat er veel stilstaand water is waarin muggen hun eitjes kunnen leggen en warme temperaturen zorgen ervoor dat muggenlarven zich sneller gaan ontwikkelen." 

Delang kan nog niet zeggen dat nieuwe muggensoorten deze zomer u het leven zuur maken. Hoe dan ook hebben we in ons land sowieso al 24 verschillende muggensoorten, waarvan de gewone steekmug veruit het vaakst voorkomt (60 procent van alle muggen).

Zijn de muggen deze zomer agressiever? Dat kan. "Het heeft te maken met de hogere temperaturen van vorige week, waardoor muggen actiever zijn en de vrouwtjes op zoek gaan naar een gastheer voor bloed", legt Leen Delang uit. "Ze hebben dat bloed nodig om eitjes te kunnen leggen."

Wat kan je eigenlijk doen om die irritante muggen buiten te houden? Leen Delang geeft enkele tips:

  • zorg ervoor dat er geen stilstaand water in je tuin is (maak bijvoorbeeld geregeld alle mogelijke recipiënten leeg),
  • hou deuren en ramen zo veel mogelijk dicht,
  • gebruik een hor als je toch een raam open laat staan,
  • gebruik een ventilator als er muggen binnen zitten (luchtverplaatsingen vinden ze niet fijn),
  • gebruik een muggennet boven je bed of desnoods een spray tegen muggen.

Meest gelezen