Nederlandse coronascepticus Willem Engel daagt Marc Van Ranst voor rechter voor laster en eerroof

Viroloog Marc Van Ranst is voor de rechter in Mechelen verschenen voor laster en eerroof, na een klacht van de Nederlander Willem Engel. Hij is de oprichter van Viruswaarheid, een actiegroep die het Nederlandse, maar ook Belgische coronabeleid zwaar bekritiseert. Engel zegt dat Marc Van Ranst hem in een interview onterecht een virusontkenner en oplichter heeft genoemd, en dat hij en zijn actiegroep in een slecht daglicht worden geplaatst.

Via een rechtstreekse dagvaarding bracht de Nederlander Willem Engel viroloog Marc Van Ranst voor de rechter, omdat hij meent dat de viroloog hem online te vaak wegzet als virusontkenner, fantast en ook beledigend is ten aanzien van zijn persoon door hem spottend 'dansleraar' of 'salsapandemie' naar het hoofd te gooien. Engel wil nu dat er een duidelijk kader komt waarin de rechtbank bepaalt in welke mate de vrije meningsuiting kan gebruikt worden in de discussie tussen beiden, die maar blijft oplaaien.

"Er moet paal en perk gesteld worden aan het demoniseren van mensen die kritisch zijn tegenover het beleid", zegt Engel. "Ik vind het prima om het debat te voeren maar dat moet binnen bepaalde kaders blijven. Ik heb geen probleem met persoonlijke verwijten, maar wel met de intentie om onze beweging te stoppen, de associatie met terreur en extreemrechts en het belachelijk maken van onze beweging met als doel ons ons podium te weerhouden."

Volgens Van Ranst is het misbruik van het procesrecht om hierover een rechtszaak te starten. "Iedereen kan een klacht met burgerlijke partijstelling tegen om het even wie indienen, het is soms echt waanzinnig. Dit moet stoppen. Hij heeft mij een communist, extremist, schorriemorrie, Holle Bolle Gijs, geen wetenschapper... genoemd en is veel verder gegaan dan ik. Hij ontkent een virusontkenner te zijn maar ook het bestaan van de epidemie, de pandemie, de werkzaamheid van vaccins, het nut van PCR..."

De zaak kon vandaag niet behandeld worden, omdat eerst een waarborg moet worden bepaald door de rechtbank. Die waarborg, 250 euro, garandeert dat de gemaakte kosten voor het inrichten van een proces voor de rechtbank, zullen worden vergoed. 11 augustus wordt de zaak hernomen.

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal:  

Videospeler inladen...

Meest gelezen