Links de nieuwe beelden van Pepinster, rechts een oud satellietbeeld

Nieuwe luchtbeelden én kaarten van rampgebieden na noodweer: "Dit hebben we nog nooit gedaan"

De regio rond Verviers ziet er helemaal anders uit na de zware overstromingen. Een overzicht van de ravage ontbrak. Dat was het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) ter ore gekomen waarop zij snel de hulpdiensten depanneerden met extreem gedetailleerde luchtbeelden van de zwaar getroffen gebieden waarvan later nieuwe kaarten worden gemaakt. "Nog nooit gedaan, maar moesten iets doen", zegt Ingrid Vanden Berghe van het NGI.

"We hoorden via ons netwerk dat het voor de hulpdiensten moeilijk was om een overzicht te krijgen van de ravage", vertelt Ingrid Vanden Berghe, de grote baas bij het NGI. "We hebben dan vanuit onze rol contact genomen met het crisiscentrum en het antwoord was: er is beeldmateriaal nodig. De beschikbare satellietbeelden waren veel te grofmazig, bij goed weer hebben we dan heel gedetailleerde luchtfoto's laten maken." 

Door hoge nood op eigen budget gemaakt

Ingrid Vanden Berghe (NGI)

Het DVI-team (Disaster Victim Identification) en de Cel Vermiste Personen van de federale politie waren de eerste hulpdiensten die een beroep deden op de beelden. "Zo kunnen ze weten welke zones systematisch uitgekamd moeten worden om vermiste personen terug te vinden", volgens Vanden Bergh. De foto's zijn eigenlijk niet voor publicatie, maar VRT NWS mocht toch onderstaand beeld uit Pepinster gebruiken ter illustratie.

Bekijk hier de nieuwe, gedetailleerde luchtbeelden naast oude, grofmazige satellietbeelden, versleep de balk om het verschil te zien voor en na de ramp: 

"We hebben dit nog nooit gedaan", zegt Vanden Berghe, "maar we vonden dat we iets moesten doen." In normale tijden maakt het instituut klassieke stafkaarten en verzamelt ze allerhande geografische gegevens over België. Wel hebben ze de ambitie om dit vaker te doen, op maat van wie nood heeft aan data: "We willen meer geobroker zijn", zegt Vanden Bergh, versta: een makelaar in "geodata".  

Voor ieder wat wils

De foto's zullen dan ook voor veel andere doelen ingezet kunnen worden. Ze zijn tot op drie centimeter nauwkeurig en dat geeft een groot voordeel: "Ze kunnen later voor 3D-modellen dienen om gedetailleerde kaarten mee te maken. Dat is een verschil met de helikopterbeelden die door defensie zijn geschoten. Die zijn ook nuttig, maar wij doen een ander luik met uiteraard ook een andere snelheid." 

Een foto vanop de grond van het getroffen stuk rivier te zien op de luchtfoto, lees hieronder verder: 

James Arthur Photography

Het is dan ook op de lange termijn dat de foto's nog van grote waarde zullen zijn. "De beelden van bijvoorbeeld de Maas zullen tonen waar de dijken eventueel verplaatst of beschadigd zijn. Zonder de beelden zou er schade aan de Maasdijken kunnen zijn zonder dat we het weten", vertelt de baas van het NGI. 

We zouden zelfs naar een loket voor de burger kunnen gaan

Ingrid Vanden Berghe (NGI)

Naast de hulpdiensten en waterbeheer kunnen de beelden ook voor de lokale besturen van groot belang zijn volgens Ingrid Vanden Berghe: "Zij moeten nu planningen en budgetten opstellen en dat is moeilijk als je geen goede inventaris hebt. Met verschilkaarten zal je kunnen zien waar de rivieren van plaats zijn veranderd, waar huizen zijn verdwenen of straten minder breed zijn geworden..." 

"We zien later wel hoe we dit financieren"

De toepassingen zijn eindeloos en het NGI wil de komende tijd met alle mogelijke partners bekijken hoe ze de beelden nog beter kan ontsluiten en inzetten. De foto's zijn om privacyredenen niet beschikbaar voor particulieren, maar ook dat is in de toekomst niet uitgesloten. "We zouden zelfs in de richting kunnen gaan van een loket voor de burger. We zijn zeker bereid om te bekijken hoe dat kan binnen de grenzen van de privacy."

"Sinds tien jaar zetten we meer en meer in op samenwerking met de hulpdiensten", voegt Vanden Berghe er nog aan toe. Dat doet het NGI blijkbaar met overgave en zonder dat daarvoor veel tegenover moet staan: "Gezien de hoge nood hebben we deze beelden op eigen budget gemaakt, we zien later wel hoe we dit financieren."

Luchtfoto NGI

Meest gelezen