Niels Jespers uit Hoogstraten bereikt als eerste Belg de top van de K2 zonder extra zuurstof

Niels Jespers (35) uit Hoogstraten bereikt als eerste Belg de top van de legendarische K2 zonder extra zuurstof. Twee jaar geleden moest hij zijn klim opgeven omwille van een vrieswonde, maar nu heeft hij dan toch de 8.611 meter hoge berg beklommen. "Dit doe ik nooit meer", schrijft hij op zijn blog.

Niels Jespers heeft zijn kinderdroom in vervulling gebracht, want hij bereikte vandaag als eerste Belg de top van de K2 zonder zuurstof. "Ik heb af en toe getwijfeld dat ik het zou kunnen, maar door alle vrienden en familie die erin geloofden, heb ik doorgezet. Het was heel zwaar en heftig, niet iets om zomaar opnieuw te doen", vertelt Jespers. 

Zijn coach Griet Veris heeft alles nauwgezet gevolgd. "Hij is gisterenavond vertrokken vanuit Kamp 4. We hebben hem een hele nacht gevolgd met GPS-trackers. Vanochtend kregen we het bericht dat hij op de top stond. Dat was een machtig moment."

Hij is nog maar halverwege, want hij moet ook nog omlaag geraken

Griet Veris, coach Niels Jespers

"Het weer zat ontzettend goed mee, het was windstil en hij heeft op de top zelfs dronebeelden kunnen maken. Het was zwaar, maar hij heeft heel vlot elke dag verder omhoog kunnen klimmen", vertelt Veris. "Hij is ontzettend sterk, zowel fysiek als mentaal. Dit is echt een topprestatie."

Niels zegt zelf dat hij nog een zware dag voor de boeg heeft, want hij moet nog veilig terug beneden geraken. "Veilig naar beneden geraken is ook een prestatie op zich. Hij is nu eigenlijk nog maar halfweg", vertelt Veris. "Daarna gaat hij even rust nemen. Dit was echt een jongensdroom van hem en hij gaat waarschijnlijk vooral nagenieten en even rust nemen."

1 op 4 klimmers overleeft het niet

De K2 is een 8.611 meter hoge bergtop op de Pakistaans-Chinese grens in de Karakoram. Het is de op een na hoogste berg ter wereld, na de Mount Everest. De berg staat bekend als gevaarlijk en moeilijk te beklimmen. 1 op de 4 klimmers overleeft de tocht niet. In 2018 beklom de eerste Belg de berg, maar dan met behulp van zuurstof. 

Luister hier naar het gesprek met coach Griet Veris:

Meest gelezen