Radio 2

Oostende ontwaakt met duizenden papieren bloemen op het strand: "Er is weer kleur en hoop"

Vanmorgen vroeg stond er op het strand van Oostende een grote bloemenzee. Er waren duizenden papieren bloemen te zien voor een project van het festival Theater Aan Zee en Ketnet. Kinderen, ouders, grootouders, familie en vrienden uit Vlaanderen en Brussel hebben 2 weken lang geholpen om kleurrijke strandbloemen te maken.

Met De Grootste Bloemenzee willen Ketnet en Theater aan Zee de aandacht vestigen op de kleurrijke papieren strandbloemen. Dat traditionele spel voor kinderen is erkend als immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Caroline Pauwels, de rector van de VUB en TAZ-curator, nam het initiatief: “Met deze bloemenzee wilden we een moment van verbinding creëren en dat is gelukt! Het resultaat is een prachtige bloemenzee. Zo veel kleurrijke creaties bij elkaar, gemaakt over generaties en culturen heen. Ik heb veel enthousiasme gezien de afgelopen weken. En ook veel unieke bloemen! Na een periode waarbij we allemaal connectie hebben gemist, is dit resultaat hartverwarmend.”

De voorbije weken brachten vele mensen in Vlaanderen en Brussel papieren bloemen naar de winkels van Dreamland en Colruyt. Vanmorgen vroeg werden ze zorgvuldig op het strand geplant. Kinderen en voorbijgangers mogen de kleurrijke strandbloemen plukken om mee naar huis te nemen of om een winkeltje met schelpenruil te openen op het strand. Ook de artiesten, die dit jaar in première gaan op het theaterfestival krijgen een papieren ruiker cadeau.

6.000 papieren bloemen kleuren het strand. En wie aan de bloemenzee voorbijkomt, mag er eentje meenemen.

Videospeler inladen...

De Wereld Krijgt Mij

Achter de bloemen staat de tekst 'De Wereld Krijgt Mij’ te lezen. Dat is de laatste regel uit het gedicht "Fiets" dat auteur Bart Moeyaert speciaal voor dit project geschreven heeft. "De coronaperiode is lastig en je kunt bij de pakken blijven zitten. Maar je kunt de zaak ook omdraaien. Je ziet de wereld dan niet als iets dreigends maar je zegt net dat de wereld van jou is."

Lees en luister naar hieronder naar het gedicht van Bart Moeyaert: 

Radio 2

fiets 

je zit achterop 
dus zie je een rug 
en niet wat er komt 

als je dan roept: 
zeg mij wat er is 
zegt een stem: 
de weg, kind, de weg 

op een dag denk je 
klaar, ik heb het gehad 
met dat zicht van opzij 

er is altijd wel iets 
wat ik nog niet kan 
nog lang niet weet 
of beter niet zeg 

mag ik nu het stuur 
dan slingert het pad 
en tingelt mijn bel 

ik ga naar een plek 
waar ik nooit ben geweest 
en fiets ik verkeerd 
is dat pech, maar niet erg 

wat ik zie hou ik bij 
een berg heeft een top 
en de wereld krijgt mij 

Bart Moeyaert

Meest gelezen