Dusty Hill, op het podium van Suikerrock in Tienen in 2012
MATTHIAS GHEM

Dusty Hill (72), bassist van rockgroep ZZ Top, overleden: "Diep bedroefd over verlies van ons maatje"

Dusty Hill (72), de bassist van de groep ZZ Top, is overleden. Dat meldt de Amerikaanse rockgroep via sociale media. Joseph Michael "Dusty" Hill zoals de muzikant voluit heet, is overleden in zijn slaap, bij hem thuis in Texas. Hill maakte al sinds 1970 deel uit van ZZ Top, als bassist en tweede zanger van de rockgroep.

"We zijn diep bedroefd over het overlijden van ons maatje Dusty", schrijft de groep bij een foto van hun bassist op Facebook. "We zullen jouw standvastige aanwezigheid in onze groep missen, jouw gouden hart en jouw toewijding om de absolute basis te zijn van onze "top", schrijven Frank en Billy, de andere twee leden van ZZ Top. (lees voort onder het Facebookbericht van ZZ Top)

Joseph Michael "Dusty" Hill zoals de bassist van de rockgroep voluit heet, is geboren in Dallas. Hij stapte als jonge twintiger in de muziek samen met zijn broer Rocky als gitarist, en Frank Beard op drum. Na het vertrek van Rocky, doopte de groep Moving Sidewalks zich om tot ZZ Top, met gitarist Billy Gibbons aan boord als frontman. In die bezetting bestaat de Amerikaanse rockgroep ZZ Top als trio al sinds 1970.

ZZ Top is een grote naam in de rockwereld. De groep is in 2004 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Muziekmagazine Rolling Stone nam gitarist Billy Gibbons ook op in hun lijst van 100 beste gitaristen aller tijden.

Van een klassieke bluesrockgroep in de jaren 70 evolueerde ZZ Top naar een meer commercieel hardrockgeluid in de jaren 80 en 90, waar ook Dusty Hill als toetsenist zijn aandeel in had.  De wereldwijde doorbraak kwam er met hits als "Gimme All Your Lovin'" en "Sharp Dressed Man". 

Dusty Hill was de vaste bassist van ZZ Top en zong de tweede stem in tal van nummers. Hij schreef ook mee aan de muziek van de groep. Met zijn lange baard, hoed en donkere zonnebril was hij een opmerkelijke verschijning op het podium, met de nodige rock-'n-roll.

Heupproblemen

Enkele dagen geleden, op 23 juli, hebben Frank en Billy, de andere twee leden van ZZ Top, al eens zonder Dusty Hill opgetreden. Hij stapte tijdelijk uit hun huidige Amerikaanse tournee, omwille van problemen met zijn heup, liet het Amerikaanse muziekmagazine Billboard toen weten. Iets wat snel opgelost zou zijn, aldus de korte persmededeling daarover. (lees voort onder de Facebookpost)

Dusty Hill gaf toen zelf aan dat de show wat hem betreft "must go on", waardoor de vaste gitaartechnicus van ZZ Top, Elwood Francis, werd gepromoveerd tot invaller op het podium. Hoe het nu verder moet met die tournee, die nog loopt tot midden december, is onduidelijk.

Dusty Hill is in zijn slaap overleden, thuis in Texas. Meer is er over zijn doodsoorzaak niet bekend. 

Een van de bekendste nummers van ZZ Top is dit "Gimme all your lovin'", dat geregeld opduikt in allerlei eindejaarslijstjes:

Meest gelezen