Spelfouten in cv kunnen je jobgesprek kosten

Onderzoekers van UGent @ Work, KU Leuven en Odisee Hogeschool hebben onderzoek gedaan naar de invloed van spelfouten in cv's op de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Daaruit blijkt dat spelfouten de kans op een jobgesprek aanzienlijk verkleinen omdat de kandidaten als minder zorgvuldig, minder grondig en minder intelligent beschouwd worden. Opvallend ook: voor minder gekwalificeerde jobs hadden spelfouten een extra negatieve invloed op de beoordeling. 

De onderzoekers lieten echte Vlaamse recruiters drie fictieve jobkandidaten (alleen pas afgestudeerden) beoordelen. Deze kandidaten verschilden onder andere in het aantal spelfouten in hun cv: nul, twee of vijf. Aangezien deze spelfouten voor elke recruiter aan andere kandidaten werden toegekend, konden de onderzoekers er zeker van zijn dat een effect van spelfouten op de kans op een jobgesprek niet aan andere kenmerken kon liggen.

Wat blijkt? De kans op een jobgesprek bedroeg 65 procent voor wie geen spelfouten maakte, tegenover 58,1 procent voor degenen met twee spelfouten en 46,6 procent voor degenen met vijf spelfouten.

"Wanneer een recruiter een cv bekijkt, dan ziet die wel wat informatie, maar hij of zij ziet ook een aantal dingen niet, zoals je grondigheid, je deskundigheid", zegt professor Stijn Baert van de UGent, die het onderzoek leidde . "De recruiter zal dan op basis van wat hij wel ziet, bijvoorbeeld spelfouten, gaan afleiden wat hij niet kan waarnemen. En dan is zo’n spelfout maken een heel slecht signaal voor zaken die de recruiter niet kan zien."

Spelfouten wegen zwaar door

Het effect van spelfouten is zo groot, dat het sterker doorweegt dan veel andere zaken. "Het effect van het maken van spelfouten is groter dan bijvoorbeeld een jaar hebben moeten overdoen aan de unief, of het feit of je al dan niet studentenarbeid hebt gedaan of vrijwilligerswerk", zegt Baert daarover.

Het is net voor laag gekwalificeerde beroepen belangrijk om geen spelfouten te maken

professor Stijn Baert UGent

Opvallend is dat sollicitanten voor laaggekwalificeerde beroepen sterker afgestraft worden voor het maken van spelfouten dan mensen met een hoger diploma. 

"Het onderzoek dat we hebben gedaan is het eerste wereldwijd, dat niet alleen kijkt naar hoger opgeleide functies, maar dat een divers aantal jobs test", legt Baert uit. "Wat daaruit blijkt is dat het net voor laag gekwalificeerde beroepen belangrijk is om geen spelfouten te maken. Daar waar personen met een hoger onderwijsdiploma een zekerheid bieden aan werkgevers dat ze de intellectuele capaciteiten hebben die nodig zijn, is dat voor mensen zonder diploma veel minder duidelijk. Daardoor lijken die spelfouten meer door te wegen."

Professor Baert had ook een persoonlijke reden om dit onderzoek te voeren: "Voor mij speelde er ook een persoonlijke frustratie", zegt Baert. "Studenten anno 2021 nemen het vaak niet zo nauw met e-mailetiquette. Ik vermoedde al dat dat slecht zou zijn voor hun kansen op een jobgesprek. Vandaar dat ik met hen de afspraak maakte dat ik e-mails die niet voldoen aan UGent –regels wat dat betreft, niet zou beantwoorden. Dit onderzoek sterkt me daarin."

Vorm net zo belangrijk als inhoud

De resultaten sterken de onderzoekers in de overtuiging dat op de Vlaamse arbeidsmarkt niet alleen de inhoud maar ook de vorm van een cv belangrijk is. Eerder al werd vastgesteld dat recruiters vaak Facebook gebruiken om kandidaten te screenen en dat publieke beschikbare informatie op sociale media in feite het verlengde van je cv is geworden. 

Meest gelezen