Dan toch geen ballonfestival op Grote Markt tijdens Vredefeesten in Sint-Niklaas

Begin september, tijdens de jaarlijkse Vredefeesten in Sint-Niklaas, zal er dan toch geen ballonfestival plaatsvinden op de Grote Markt. Een maand geleden klonk het nog hoopvol dat er warmeluchtballons zouden opstijgen vanop het marktplein, maar ze zullen elders opstijgen. Volgens het stadsbestuur was het onbewonnen werk om alles in de binnenstad te organiseren op een coronaveilige manier.

In het eerste weekend van september worden de Vredefeesten gevierd in Sint-Niklaas. Vorig jaar kon dat niet, door de coronacrisis, maar dit jaar gaat het feest wel door. Al zal het ook wat anders verlopen dan anders. Er zal wel nog steeds livemuziek te horen zijn in de binnenstad, maar het ballonfestival gaat elders door. "Jammer genoeg geen ballonnen op de Grote Markt", zucht schepen van evenementen Ine Somers (Open VLD). "Maar wel ballonnen boven de Grote Markt, hoop ik!" 

Geheime locatie voor opstijgen

Volgens Somers was het onbegonnen werk om het ballonfestival in de binnenstad te organiseren. "Als we ballonnen laten opstijgen vanop de Grote Markt, dan moeten we het volledige centrum beschouwen als evenementzone. Met speciale ingangen, uitgangen en aangepaste zones voor mensen die geen Corona-safe-ticket hebben. Zoiets kan je wel organiseren op een afgebakend gebied, maar niet in het volledige stadscentrum."

Waar de ballonnen dan wel opstijgen, dat zullen enkel de piloten en passagiers weten, want helaas kan het publiek het spektakel nog niet van dichtbij meemaken. "Voor het tweede jaar op rij geen ballonnen op de Grote Markt... Mijn hart bloedt een beetje", zegt de schepen. Al zullen de Sint-Niklazenaars de ballonnen wel kunnen zien, want er zullen zo veel mogelijk ballonnen over de stad vliegen, als de weersomstandigheden dat toelaten.

Festivalzones

Ook qua live-muziek zal de Sint-Niklazenaar niet te klagen hebben. De twee podia die normaal op het Sint-Nicolaasplein staan, verhuizen richting Hendrik Heymanplein. Samen met de gebruikelijke muzikale programmatie op Castrohof zorgt Villa Pace vzw in deze festivalzone voor een muziekfestival van niveau. Het Heymanplein en Castrohof vormen samen één afgesloten festivalsite.

Onder de naam BOOM Fest wordt ook het stadspark ingericht als festivalzone. In samenwerking met Freezer & Friends, kunnen jong en oud drie dagen lang een duik nemen in een bad van toegankelijke feestmuziek. Geen vuurwerk op zaterdag op de Grote Markt, maar in de namiddag zal Camille in het stadspark met haar zomerhit voor “Vuurwerk’ zorgen. Daarna kruipen ook onder andere Soulbrothers en Willy Sommers het podium op.

Coronamaatregelen

Om de festivalzone te betreden, heb je een Corona-safe-ticket nodig. Dat wil zeggen dat je als festivalbezoeker ofwel volledig gevaccineerd moet zijn ofwel een negatieve PCR test moet afgelegd hebben van maximum 48 uur oud. Zelftests zijn niet mogelijk ter plaatse. In de zone geldt geen social distancing of mondmaskerplicht.

En ook dit jaar zal er géén Ballonloop kunnen plaatsvinden tijdens het weekend van de Vredefeesten. Het sportevent op zich organiseren was geen probleem. Het is echter de combinatie met de andere activiteiten die de veiligheidsoefening extra complex maakt. De stad bekijkt met de organisatie om de ballonloop tijdens een ander weekend te laten plaats vinden.

Meest gelezen