Vader Remco Evenepoel over kritiek op zijn zoon: "Kwetst en is nefast voor mentale welzijn"

Net na het tijdrijden op de Olympische Spelen haalt Patrick Evenepoel, vader van wielrenner Remco Evenepoel, zwaar uit naar iedereen die zijn zoon maar ook andere sporters bekritiseert. "Weet dat dit kwetst en dat dit niet goed is voor het mentale welzijn van de sporter", zegt vader Evenepoel.

Zaterdag reed wielrenner Remco Evenepoel zijn allereerste wedstrijd op de Olympische Spelen in Tokio. Hij kwam als 49ste over de finish. Heel wat mensen waren teleurgesteld met dat resultaat en lieten op sociale media geen spaander heel van de jonge wielrenner uit Schepdaal. Velen stelden zijn selectie voor de Olympische Spelen in vraag. Een vraag die alleen nog maar wordt aangesterkt door de negende plaats die hij vandaag behaalde in de tijdrit.

Nog geen jaar geleden hebben we hem voor dood opgeraapt, nu is hij negende in de tijdrit, toch een knappe prestatie

Patrick Evenepoel, vader Remco Evenepoel

De vele kritiek wordt ook gelezen door de vader van Remco Evenepoel, die het opneemt voor zijn zoon. "Remco kwam er inderdaad niet aan te pas", zegt Patrick Evenepoel. "Maar je mag niet vergeten dat het nog geen jaar geleden is dat we hem voor dood hebben opgeraapt na een val tijdens de finale van de Ronde van Lombardije. En nu staat hij in de top 10 van het tijdrijden op de Olympische Spelen, hij is negende geworden, net geen Olympisch diploma." Dat is een prestatie op zich. Veel mensen onderschatten van waar hij komt, en dan is de kritiek des te spijtiger." 

Olympische selectie

Of Remco al dan niet een selectie voor de Spelen verdiende laat vader Evenepoel in het midden. "Moest Remco dan zijn selectie voor de Spelen geweigerd hebben", vraagt Patrick zich af. "Er wordt nu inderdaad gezegd dat hij daar niet op zijn plaats hoorde. Dat zegt men ook van Greg Van Avermaet en van Tiesj Benoot. Ik vind toch dat de Belgische ploeg er goed is uitgekomen. En als Remco voor de buitenwereld de mindere was, dan is dat maar zo."

Sporters zijn nog altijd gewone mensen en dat vergeten velen soms

Patrick Evenepoel, vader Remco Evenepoel

Patrick roept intussen op om op te letten met de vele kritiek die niet alleen zijn zoon, maar ook andere sporters over zich heen krijgen. "We kijken verwonderd als Simone Biles zich terugtrekt uit de teamfinale op de Olympische Spelen of wanneer de Japanse tennisster Naomi Osaka even de knop omdraait en zegt dat het voor even gedaan is. Het gaat hier nog altijd om gewone mensen die heel wat kritiek moeten slikken. Mensen moeten beseffen dat dit niet goed is voor het mentale welzijn van de sporters. Ik vraag hen dan ook om eens goed na te denken over de gevolgen voor de sporters en voor de ouders. Stel je voor dat dat gaat over je eigen kind, dat kwetst, dat doet pijn."  

Meest gelezen